toggle menu

Thomas Cook Nederland failliet verklaard

Thomas Cook Nederland failliet verklaard

Thomas Cook Nederland is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Voor de circa tweehonderd medewerkers is collectief ontslag aangevraagd. In de komende weken zal curator Hanneke De Coninck-Smolders in gesprek gaan met potentiële kopers voor het bedrijf of onderdelen daarvan. Er hebben zich al enkele geïnteresseerden gemeld.

In de afgelopen week is nog gezocht naar mogelijkheden om zelfstandig of in samenwerking met Thomas Cook-bedrijven in andere Europese landen verder te gaan. Dit is niet gelukt, waardoor het bedrijf volgens een woordvoerster geen andere keus had dan faillissement aan te vragen voor de Nederlandse organisatie.

Zorg was al overgedragen aan SGR, hoelang wachten op compensatie?

Voor mensen die een reis geboekt hadden bij Thomas Cook of voor mensen die nog op hun vakantiebestemming zijn, heeft het faillissement geen extra gevolgen. De zorg voor klanten van Thomas Cook Nederland en het merk Neckermann Reizen was vorige week al overgedragen aan de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR).

De SGR probeert samen met reisbureaus om vervallen reizen zo veel als mogelijk door te laten gaan. Dit kan bijvoorbeeld door de reizen om te boeken naar een andere touroperator. Tot einde winter hadden 40.000 tot 50.000 consumenten een vakantie gepland via Neckermann en Thomas Cook. Mensen die al op vakantie zijn kunnen hun reis gewoon volgens schema afmaken.

Hoelang moeten zij wachten op een compensatie? Daar besteedt Radar aandacht aan in de uitzending van 30 september. Lees meer: Thomas Cook: wachten op compensatie?

Onduidelijkheid over eventuele doorstart

Of er op een of andere manier nog een doorstart inzit voor Thomas Cook, is nog lastig te zeggen. De curator moet volgens een zegsman nog in gesprek gaan met de geïnteresseerde partijen. Het callcenter van Thomas Cook blijft voorlopig open voor het beantwoorden van vragen van klanten.

Thomas Cook was een van de grootste reisconcerns ter wereld. Het vakantie-imperium kampte al langer met financiële problemen en torste een grote schuldenlast mee. Een uiterste reddingspoging mislukte ruim een week geleden, waarna in Groot-Brittannië het doek viel voor het moederbedrijf. Thomas Cook Nederland verzorgde jaarlijks voor zo'n 400.000 Nederlanders vakanties.

Radar publiceerde een artikel met alles wat je (als reiziger) moet weten over Thomas Cook.

Thomas Cook in de uitzending

Maandag 30 september wordt er aandacht besteed aan het faillisement van Thomas Cook in de uitzending van Radar

Update 30 september 17:50: Ook Thomas Cook België failliet 

Ook Thomas Cook België is op de fles. Net als bij de Nederlandse tak is het bij de zuiderburen niet gelukt om nog een oplossing te vinden voor Thomas Cook. Daarom ziet de directie in België zich genoodzaakt om alsnog 'de boeken neer te leggen'.

'Tsunami bleek te groot' 

'De tsunami die door het faillissement van de Thomas Cook Group werd veroorzaakt bleek te groot', staat in een verklaring. Vorige week waren al drie Belgische vennootschappen van de reisorganisatie, waar in totaal 75 mensen werkten, failliet verklaard.

Het was de bedoeling om met de vierde vennootschap, Thomas Cook Retail België, een doorstart te realiseren. Die vennootschap was met ruim vijfhonderd medewerkers verantwoordelijk voor de Belgische Neckermann-winkels en Thomas Cook-shops. Voor een doorstart was er op korte termijn wel miljoenen aan financiering nodig. Ondanks gesprekken met meerdere partijen slaagde het bedrijf er niet in om hierover een akkoord te bereiden.

Bron: ANP 

Ook interessant