toggle menu

'Tienduizend Nederlanders verwijderen Facebook na oproep'

'Tienduizend Nederlanders verwijderen Facebook na oproep'

Ruim tienduizend Nederlanders hebben hun Facebookaccounts woensdagavond verwijderd of gedeactiveerd. Dat deden ze na een oproep van televisiepresentator Arjen Lubach, zegt Nu.nl op basis van een representatieve steekproef.

In Zondag met Lubach stelde de programmamaker voor woensdag om 20:00 uur massaal Facebook accounts te verwijderen. Ruim dertigduizend mensen sloten zich hierbij aan. NU.nl checkte van ruim 8200 van de aanmelders of het profiel donderdagochtend nog bestond. Bij meer dan 2800 bleek dit niet het geval, oftewel 34 procent. Omgerekend naar de ruim dertigduizend aanmelders, zou het daarom gaan om meer dan tienduizend verwijderde accounts, denkt de website.

Nederland telt in 9,7 miljoen Facebook-gebruikers. Een woordvoerder van het sociale medium kon niet zeggen hoeveel Nederlandse accounts er precies zijn gewist.

Lubach stopt met populaire Facebookprofielen

Arjen Lubach en zijn tv-programma Zondag met Lubach hebben zoals aangekondigd afscheid genomen van Facebook. De presentator had onlangs in zijn uitzending al uitgebreid zijn beweegredenen daarvoor uitgelegd. Hij noemde Facebook 'het grootste spionageproject in de geschiedenis van de mensheid'.

Het bedrijf krijgt onder meer veel kritiek doordat privégegevens van tientallen miljoenen gebruikers zijn terechtgekomen bij het bedrijf Cambridge Analytica. Lubach houdt Facebook daarnaast verantwoordelijk voor andere privacyschendingen en voor de verspreiding van nepnieuws.

Lubach had vooraf op het sociale netwerk het evenement 'BYE BYE Facebook' aangemaakt. 'Facebook is heel stom. Daarom gaan we van Facebook af. Doe je mee?', zo nodigde hij het publiek uit. 'Laten we er een feestje van maken.' Daarop gaven vooraf meer dan 30.000 mensen aan het evenement te zullen bijwonen. Hoeveel van die mensen ook echt hun account hebben verwijderd, is onbekend.

De Facebookpagina van het programma werd door bijna 364.000 mensen gevolgd, zijn persoonlijke pagina had ruim 140.000 volgers.

'Goed, ik ben eraf. HEERLIJK', meldde Lubach via Twitter. Prompt werden door andere mensen valse profielen aangemaakt op zijn naam. Dat viel te verwachten, aldus de presentator. 'Dat ben ik dus niet', benadrukt hij.

'Facebook groeit en we raken er alleen maar dieper in verstrengeld', zei Lubach in zijn eerdere aankondiging, die ook in het Engels was ondertiteld en de aandacht van buitenlandse media trok. Het programma had eerder internationaal succes met de video 'America First, the Netherlands second'.

De Nederlandse woordvoerster van Facebook reageerde woensdag niet op verzoeken om een reactie.

Bron: ANP MediaWatch / Nu.nl

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant