Tientallen oogklachten door brandhaartjes jeukrups

Tientallen oogklachten door brandhaartjes jeukrups

De brandhaartjes van de eikenprocessierups zorgden bij tientallen mensen voor ernstige oogklachten. Nederlandse oogartsen geven aan dat er in ieder geval 92 mensen voorbij zijn gekomen met ernstige oogklachten. Dat schrijft de NOS.

Tien mensen zijn zo lang doorgelopen met hun klachten dat hun ogen al ernstig zijn aangetast. Hier kunnen zij blijvende klachten aan overhouden. 

Brandhaartjes te klein

Als patiënten last krijgen van hun ogen, gaan ze eerst naar de huisarts. Volgens Tjeerd de Faber, oogarts van het Oogziekenhuis, is het lastig vast te stellen wat de oorzaak is van de oogklachten. Dat komt omdat de haartjes van de processierups te klein zijn. Hierdoor kregen enkele patiënten een verkeerd advies, waardoor zij langer bleven doorlopen met hun klachten.

Bekijk ook onze adviezen over wat je kunt doen als je contact hebt gehad met brandhaartjes.

Slechter zicht

Wanneer een brandhaartje in je oog waait prikt het enorm. Je kan het haartje met water proberen uit te spoelen als het nog aan de oppervlakte van het oog ligt. De problemen worden serieuzer wanneer het brandhaartje achter het hoornvlies komt. Dat kan namelijk leiden tot oogbeschadigingen, waardoor je slechter kunt zien.

Omdat je lichaam het haartje wil verwijderen, ontstaat er vervolgens een ontsteking. Dat kan hinderlijk en gevaarlijk zijn. Door steroïden te druppelen kan deze afstotingsreactie behandeld worden, aldus de Faber. 

Bron: NOS

Meer over:

Ook interessant