Toch geen strengere regels voor doorverkoop van tickets

Toch geen strengere regels voor doorverkoop van tickets

Er komen geen strengere regels voor de doorverkoop van tickets voor bijvoorbeeld concerten en sportwedstrijden. De Eerste Kamer heeft dinsdag een wetsvoorstel verworpen dat de doorverkoop van tickets voor exorbitante bedragen aan banden moest leggen.

De Tweede Kamer ging zeven jaar geleden wel akkoord met het plan van Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Zij wilden burgers de mogelijkheid bieden naar de rechter te stappen als de kosten voor een kaartje 'onredelijk' waren. Doorverkoop zou niet worden verboden, maar zou voor maximaal 20 procent meer dan de originele prijs mogen.

Het lot hing af van CDA en PvDA

Van veel fracties was al duidelijk hoe ze in de kwestie stonden, waardoor het lot van het wetsvoorstel afhing van de fracties van PvdA en CDA. Een van de bezwaren van de senatoren was de manier waarop met het voorstel woekerprijzen zouden worden aangepakt. Burgers zouden pas na de aanschaf van een ticket bij de rechter hun geld kunnen terugvorderen.

'Mensen met een kleine beurs kunnen geen dure kaartjes betalen'

Maar, zo redeneert senator Jannette Beuving (PvdA), mensen met een kleine beurs - die juist moesten profiteren van de nieuwe regels - zullen de dure kaartjes überhaupt niet kunnen betalen. En een civielrechtelijke procedure aanspannen is voor hen ook financieel onhaalbaar. De nieuwe regels zouden voor hen dus geen soelaas bieden. Uit de hoek van het CDA klonk vergelijkbare kritiek.

Dat er een probleem is met dure secundaire verkoop constateert ook Beuving, maar de nu bedachte oplossing biedt volgens haar hiervoor geen oplossing.

'Enorme gemiste kans'

Van Dijk spreekt van een 'enorme gemiste kans'. 'De ergernis over dure tickets speelt al jaren', stelt de SP'er. 'Met onze wet zouden notoire tickethandelaren een gevoelige klap krijgen. Het is triest dat de ticketmaffia nu ruim baan krijgt van de Eerste Kamer.'

Reactie Consumentenbond

De Consumentenbond begrijpt dat het wetsvoorstel niet is aangenomen. 'Er zaten te veel haken en ogen aan. Het is niet realistisch dat iemand die grof geld heeft betaald voor een ticket, de verkoper via een civiele procedure aansprakelijk moet stellen. Het is natuurlijk wel teleurstellend dat er nog geen oplossing is. Die hebben wij ook niet', zegt een woordvoerster.

Reactie Ticketswap

Bij evenementenorganisaties ontbreekt de wil iets te doen aan woekerprijzen bij de doorverkoop van tickets. Veel grote partijen voeden de problemen met te dure tweedehandskaartjes juist, zegt oprichter van Ticketswap, Hans Ober.

'In de evenementenmarkt wordt doorverkoop erg gevoed', zegt Ober. 'Bij veel partijen is er geen wil tot verandering.'

Dinsdag verwierp de Eerste Kamer een wet die bij kaartjesverkoop een prijsverhoging van meer dan 20 procent verbiedt. Ticketswap maakt online doorverkoop van tickets mogelijk voor een prijs die maximaal 20 procent hoger ligt dan de originele prijs. Toch was Ticketswap geen voorstander van de wet, vooral omdat consumenten zelf naar de rechter moeten stappen als ze een ticket voor woekerprijzen kopen.

'Het is goed dat er iets gebeurt, maar deze wet schoot tekort en biedt geen oplossing. Handhaving moet niet bij de consument liggen, dus niet via civiel recht gaan, maar door strafrecht', zegt hij. 'Je creëert zo een speelveld waar de stoute jongens van profiteren.'

Reactie KNVB

De KNVB vindt het jammer dat de Eerste Kamer de zogenoemde ticketwet heeft verworpen. De voetbalbond is groot voorstander van een strenge aanpak van de doorverkoop van tickets tegen woekerprijzen. De bond deed vorig week samen met alle clubs uit het betaald voetbal nog een oproep aan de leden van de Senaat het initiatiefvoorstel van de Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA) te omarmen.

'We betreuren het dat de Eerste Kamer een kans laat liggen de zwarthandel aan te pakken. We zijn wel blij dat alle partijen erkennen dat het een probleem is dat moet worden opgelost en onderschrijven het advies van het CDA om het probleem grondig aan te pakken via het bestuursrecht', zei een woordvoerder van de bond. 'De KNVB zal ook bij het kabinet blijven aandringen op een strenge aanpak. In andere landen is doorverkoop van kaarten zelfs strafbaar.'

Het Nederlandse profvoetbal ergert zich eraan dat partijen kaartjes voor voetbalwedstrijden online doorverkopen voor absurde prijzen. 'Digitale zakkenrollers', noemde de KNVB de zwarthandelaren in de oproep.

Bron: ANP

Ook interessant