toggle menu

Toch voorrang op coronatest voor operatiekamerpersoneel

Toch voorrang op coronatest voor operatiekamerpersoneel

Al een tijdje krijgen zorgmedewerkers voorrang op een coronatest. Mochten zij klachten hebben is het van belang dat ze zo snel mogelijk getest worden, zodat de continuïteit van de zorg niet in gevaar komt. Maar wat blijkt: operatieassistenten en anesthesiemedewerkers komen niet voor op de lijst van beroepsgroepen die in aanmerking komen voor een prioriteitstest. Radar deed navraag bij het ministerie; het operatiekamerpersoneel wordt nu toch op de lijst gezet.

Eerder schreef Radar een artikel over operatiekamerpersoneel dat niet in aanmerking kwam voor de zorgbonus. Nu lijkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Jeugd de anesthesiemedewerkers en de operatieassistenten dus weer te zijn vergeten.

'Zo komt operatieve zorg in het gedrang'

Remko ter Riet, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers (NVAM), legt uit wat er zo zorgelijk is aan de situatie. 'Mensen die een operatie moeten uitvoeren kunnen niet meerdere dagen wachten op een test en de uitslag. Als het operatiekamerpersoneel geen voorrang op testen krijgt, komt de operatieve zorg in het gedrang.' 

Anesthesisten en chirurgen stonden wel al op de lijst. 'Maar een chirurg kan niet zonder een operatieassistent en een anesthesist kan niet zonder een anesthesiemedewerker. Een operatie gaat niet door als het ondersteunend personeel er niet is', benadrukt Ter Riet.

Werkgevers nemen heft in eigen handen

Ter Riet legt uit dat werkgevers waarschijnlijk zelf voor testvoorzieningen zouden gaan zorgen. 'Ziekenhuizen zullen het niet zover laten komen, maar ik vind dat het ministerie echt handelt in strijd met de volksgezondheid en die van onze patiënten', zegt Ter Riet. 

Ministerie: 'Lijst wordt aangepast'

Radar vroeg het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar het ontbreken van de anesthesiemedewerkers en operatieassistenten op de voorrangslijst. 

'De lijst van beroepen die aanspraak maken op een prioriteitstest, is geen statische lijst, maar aan aanpassing onderhevig. Anesthesiemedewerkers en operatiekamerassistenten komen ook in aanmerking voor testen met prioriteit. Dit zal aangepast worden op de lijst', zegt de woordvoerder van het ministerie. 

'Los van het feit of een beroep wel of niet op de lijst staat: ook zorgmedewerkers wiens beroep op géén van beide lijsten staat kunnen in aanmerking komen voor een prioriteitstest. De lijst is slechts een hulpmiddel. Als een zorgmedewerker - wiens beroep op geen van beide lijsten staat - tijdens het maken van een afspraak aan kan geven dat zonder zijn/haar aanwezigheid essentiële zorg niet door kan gaan en er geen vervanging door een collega mogelijk is, kan die persoon nog steeds in aanmerking komen.'

De lijst van beroepsgroepen is inmiddels aangepast. 

Ook interessant