Toename doden en gewonden door koolmonoxidevergiftiging

Toename doden en gewonden door koolmonoxidevergiftiging

Het aantal doden en gewonden door koolmonoxidevergiftiging blijft hoog en is de afgelopen 5 jaar toegenomen. Veel mensen nemen het onderhoud van gaskachels, geisers of cv-ketels niet serieus of ventileren onvoldoende. Dat meldde VeiligheidNL dinsdag.

Gemiddeld kostte koolmonoxide tussen 2007 en 2011 jaarlijks 11 mensen het leven en 150 slachtoffers belandden in een ziekenhuisbed. In de jaren 2005 tot 2010 ging het gemiddeld om negen mensenlevens en 130 ziekenhuisopnames.

Volgens de veiligheidsorganisatie onderschatten eigenaren van koopwoningen het risico en denken ze op onderhoud te kunnen bezuinigen. Bewoners van huurwoningen vinden het nogal eens te veel gedoe om onderhoudsbedrijven binnen te laten. Woningcorporaties zouden huurders daar altijd op moeten aanspreken.

Daarnaast is er de toch al kwetsbare groep bewoners van oude, niet gerenoveerde woningen en kleine slecht geventileerde ruimten, zoals caravans, woonwagens en woonboten. VeiligheidNL adviseert hier altijd een koolmonoxidemelder te gebruiken.

Koolmonoxide werkt als een sluipmoordenaar. Het is een kleurloos en reukloos, zeer giftig gas dat 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof.

Bron: ANP

Ook interessant