Toerisme zorgt voor veel plastic in Middellandse Zee

Toerisme zorgt voor veel plastic in Middellandse Zee

Het plastic dat de Middellandse Zee vervuilt is voor een groot deel afkomstig van populaire vakantiebestemmingen als Barcelona, Venetië en Tel Aviv. Dat staat in het rapport Stop the Flood of Plastic dat het Wereld Natuur Fonds vrijdag publiceert.

De concentratie microplastics in de Middellandse Zee is een van de hoogste ter wereld, aldus het rapport. Elke minuut gaat een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met 33.800 petflessen de zee in. Dat komt voor een groot deel door massatoerisme. In de zomermaanden neemt de vervuiling in zee met 40 procent toe. Ongeveer 200 miljoen mensen bezoeken dan toeristenoorden aan de Middellandse Zee.

Dat er zoveel plastic in de Middellandse Zee drijft, komt vooral door een beperkte en slecht functionerende afvalverwerking. Bovendien hoopt het plastic zich snel op door de afgesloten ligging van de zee. 'Als niet wordt ingegrepen dreigt de vervuiling in 2050 te zijn verdrievoudigd', stelt de internationale natuurorganisatie. 'Voor diersoorten als walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden is de plastic crisis soms nu al fataal. Er zijn al meerdere walvissen gestrand met hun maag vol plastic.' Enkele aanhalingstekens

Ceyhan rivier: dagelijks 31,3 kilo plastic per kilometer strand

In de top vijf van de meest vervuilde toeristencentra staat het gebied rond de Turkse rivier Ceyhan op nummer een. Daar spoelt per dag gemiddeld 31,3 kilo plastic per kilometer kust/strand aan. De kustregio van Barcelona staat op twee met 26,1 kilo plastic. Tel Aviv is derde met 21 kilo plastic en de kust bij Venetië vierde met 18,2 kilo plastic. Valencia staat op plek vijf met 12,9 kilo plastic per kilometer kust.

Wat kun jij doen?

 • Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vraagt aan reizigers om het gebruik van wegwerpplastic te vermijden en te zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven. Gebruik bijvoorbeeld geen plastic flesjes water maar neem een herbruikbare waterfles mee.

  Wil je weten hoe je kan leven met minder (plastic) afval?

  Lees meer: Afvalvrij leven, kan dat?

  Lees meer: Bijdragen aan minder plastic: 6 tips
   
 • Volg de lokale regels om je afval te sorteren. Volgens het WNF eindigt 72 procent van het plastic in de afvalverwerking. Als plastic afval gaat zwerven komt het vaak in de zee terecht en draagt het bij aan de plasticsoep. Doordat vissen kleine stukjes plastic inslikken komen microplastics in onze voedselketen terecht. Gooi plastic afval dus nooit op straat maar altijd in de daarvoor bestemde afvalbak.

  Hoe ontstaat microplastic en hoe gevaarlijk is het?

  Lees meer: Zes vragen over microplastics

  Wil je meer informatie over plastic afval sorteren in Nederland?

  Lees meer: Slim en gemakkelijk afval scheiden met PMD

Bron: ANP / WNF

Ook interessant