toggle menu

TomTom belooft duidelijkheid over persoonsgegevens

TomTom belooft duidelijkheid over persoonsgegevens

TomTom gaat zijn klanten duidelijker informeren over de manier waarop het bedrijf hun gegevens gebruikt. Dat maakte de aanbieder van navigatiediensten donderdag bekend naar aanleiding van een onderzoek door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Daarin concludeert het CBP dat TomTom de gebruikers van zijn apparaten onvoldoende informatie geeft over de gegevens die het van ze verzamelt. Hierbij gaat het onder meer om gegevens over de locaties waar TomTom-gebruikers zich bevinden. Het bedrijf verkoopt die gegevens geanonimiseerd door aan onder meer verkeersinformatiebureaus en overheden. Zij gebruiken die data bijvoorbeeld om de doorstroming op wegen te verbeteren.

Omdat de gegevens volledig geanonimiseerd worden verkocht, heeft TomTom de privacywetten niet overtreden, aldus het CBP. TomTom stuurt al zijn klanten in februari een software-update, waarin meer informatie wordt gegeven over het gebruik van de locatiegegevens. Daarin wordt ook duidelijk gemaakt op welke manier klanten hiervoor toestemming kunnen geven en hoe ze die weer kunnen intrekken.

,,Door betere uitleg te geven over welke gegevens we van onze klanten krijgen als ze besluiten om ons te helpen, voorkomen we onaangename verrassingen. We hebben de bijdragen van onze klanten altijd zorgvuldig behandeld en willen hen nogmaals de verzekering geven dat we ze gebruiken voor het maken van profielen van wegen en verkeer, niet van mensen'', zei TomTom-bestuurder Alain De Taeye.

Klanten van TomTom reageerden vorig jaar ontstemd op berichten dat de informatie die het bedrijf verzamelt via gemeentes en provincies ook terechtkwam bij de politie. TomTom gaf donderdag nogmaals aan dat het hiervan niet op de hoogte was. Het bedrijf heeft de contracten met de afnemers van de data naar eigen zeggen aangescherpt, zodat het duidelijker is wat zij met de gegevens mogen doen.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant