Tonerstof net zo giftig als asbest

Laserprinters kunnen longkanker veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek gedaan door professor Ludwig Jonas op het pathologische instituut van de Universiteit in het Duitse Rostock.

Hierin is een longtumor van een onderhoudsmonteur onder de loep genomen. In de tumor zijn kleine deeltjes (partikels) aangetroffen die uit de toner komen van een laserprinter.

Verder wordt in het onderzoek geconstateerd dat "de fijnstof die vrijkomt bij een laserprinter net zo giftig is als de giftigste soort asbest."

Op 26 september 2005 heeft Radar aandacht besteed aan de risico's van fijnstof die vrijkomt bij het afdrukken met een laserprinter.

Bekijk de Radar-uitzending

In Duitsland zijn inmiddels 200 slachtoffers bekend van de tonerstof. Bij deze mensen wordt vrijwel zeker aangenomen dat ze ziek zijn geworden door het regelmatig inademen van tonerstof.

De Duitse stichting Nano-control, wil meer onderzoek naar de gevolgen van het inademen van fijnstof afkomstig van de laserprinter. Wel blijkt dat bij het afdrukken met de laserprinter tot 5 keer de Europese richtlijnen voor fijnstof wordt overschreden. Richtlijnen die nu worden gehanteerd bij autoverkeer. Volgens een woordvoerder van Nano-control "zou er op de meeste kantoren direct een rijverbod moeten worden ingesteld."Lees meer over de risico's van tonerstof (PDF van de Arbo Unie)

Ook interessant