Transavia annuleert net geboekte vluchten voor juni?

Transavia annuleert net geboekte vluchten voor juni?

'We gaan vanaf 4 juni weer vliegen', slingerde luchtvaartmaatschappij Transavia vorige week de wereld in. Een volger van Radar wees de redactie erop dat sommige enthousiaste klanten die een vlucht boekten na dit nieuws, vrijwel meteen na de boeking hun vlucht geannuleerd zagen worden. Radar belde met Transavia en vroeg om uitleg.

De afgelopen weken is er veel te doen geweest over de zogeheten 'coronavouchers', welke luchtvaartmaatschappijen al dan niet mogen aanbieden bij de annulering van een vlucht door de coronacrisis. Voor maatschappijen is het op dit moment interessant om een voucher aan te bieden in plaats van restitutie, omdat het al betaalde geld dan tenminste nog een tijd binnen het bedrijf blijft. Wanneer iedereen massaal zijn geld terugvraagt, zou dit ertoe leiden dat veel luchtvaartmaatschappijen omvallen.

Volgens de Radar-volger kregen de klanten die een vlucht hadden geboekt bij Transavia vrijwel direct te horen dat de vlucht was geannuleerd, vergezeld door een 'coronavoucher'. Vervolgens lukte het deze mensen niet (goed) om contact te zoeken met Transavia. 

Twee bestemmingen geschrapt

Navraag bij Transavia wijst uit dat het oorspronkelijke plan van de maatschappij was om per 4 a 5 juni te vliegen naar drie bestemmingen in Griekenland, twee in Portugal en een in Spanje. 'We hebben ingeschat op welke bestemmingen we weer kunnen vliegen. Helaas kwam vlak na ons nieuws het bericht dat Griekenland pas vanaf 15 juni versoepelingen doorvoert, waardoor we twee van de drie bestemmingen in Griekenland, Heraklion en Thessaloniki, toch moesten schrappen', legt een woordvoerder van Transavia uit.

Transavia kondigde woensdag de bestemmingen aan waarop vanaf begin juni gevlogen kan worden. Zaterdagochtend ontving de maatschappij een notificatie dat vliegen naar Heraklion en Thessaloniki er toch niet in zat. Maandag is Transavia begonnen met het annuleren van de vluchten. 'Het is theoretisch inderdaad mogelijk dat mensen die net een vlucht geboekt hadden, niet lang daarna een annuleringsbericht kregen', geeft de woordvoerder toe.

Waarom kan er wel gevlogen worden naar Athene?

De versoepelingen in Griekenland vanaf 15 juni betreffen het opstarten van het toerisme en gelden alleen voor de luchthaven in Athene. Daarom moesten de overige twee bestemmingen van het lijstje van Transavia af. 

Dat Transavia al eerder (vanaf 5 juni) naar Athene vliegt, heeft volgens de Transavia-woordvoerder er zodoende mee te maken dat niet iedereen voor vakantie naar Griekenland hoeft te vliegen. 'Wellicht hebben mensen daar een tweede huisje of moeten ze er om een andere reden zijn. We willen reizigers dan ook benadrukken om niet blind te varen op de mogelijkheid om te vliegen, maar om zelf ook de reisadviezen en -maatregelen in andere landen in de gaten te houden. Waarom ga je op reis en is dat volgens alle adviezen ook de bedoeling? Maar ik denk dat we in heel Europa al blij zijn dat we überhaupt weer kunnen vliegen.'

Ook interessant