Translink deelt reisgegevens studenten met DUO

Translink deelt reisgegevens studenten met DUO

De reisgegevens van 377 studenten zijn dit jaar door Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, aan het ministerie van Onderwijs doorgespeeld.

Dat gebeurde op verzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zo schrijft de Volkskrant. Met de gegevens van het reisgedrag is bekeken of zij ten onrechte een uitwonendenbeurs kregen, terwijl ze mogelijk thuis woonden.

DUO bracht dinsdag als reactie op de berichtgeving het aantal verzoeken naar buiten.

Misbruik met uitwonendenbeurs opsporen

Translink erkent dat Duo sinds enige tijd 'vijf à tien verzoeken' per week heeft ingediend om reisgegevens van studenten op te vragen. Die verzoeken zijn gehonoreerd.

Duo kan niet precies aangeven bij hoeveel studenten hun reisgedrag op deze manier is gecontroleerd. Duo blijft erbij dat dit wel een gepaste manier is om misbruik met de uitwonendenbeurs tegen te gaan.

Schending van de privacy van reizigers

De Maatschappij voor Beter OV heeft een klacht opgesteld over de schending van de privacy van reizigers en zal die indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De autoriteit zegt de klacht nog niet te hebben ontvangen, maar er via internet kennis van te hebben genomen 'en er zeker onderzoek naar te gaan doen'.

'Onrechtmatig'

Studentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) vindt dat onrechtmatige controles op het reisgedrag van studenten voor onderzoek op misbruik van de ov-kaart onmiddellijk moeten stoppen.

'Het is echt onacceptabel dat de privacy van tientallen studenten op deze manier geschonden wordt', zegt ISO-voorzitter Rhea van der Dong naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Het ISO, vertegenwoordiger van 35 organisaties met 700.000 aangesloten studenten, roept DUO, het ministerie van Onderwijs en OV-chipkaartbedrijf Translink studenten te compenseren 'die al getroffen zijn door deze onrechtmatige maatregel'.

Omstreden controlemiddel voorlopig niet gebruikt

Volgens DUO wordt het omstreden controlemiddel door een uitspraak van de rechter in Den Haag op 8 mei voorlopig niet gebruikt. De rechter oordeelde toen dat een wettelijke basis ontbreekt voor de inbreuk op de privésfeer van studenten en diens reisgegevens. Translink verstrekt sindsdien geen reisgegevens meer.

Uitvoeringsorganisatie DUO zegt het niet eens te zijn met dat vonnis. DUO heeft de Centrale Raad van Beroep een nieuwe uitspraak gevraagd, die in het najaar wordt verwacht.

Sinds september 2015 bestaat door de invoering van het studievoorschot geen verschil meer tussen uit- en thuiswonende studenten in het hoger onderwijs. Het misbruik kan volgens DUO daarom niet meer worden gepleegd door de nieuwe generatie studenten. In het middelbaar beroepsonderwijs bestaat dat verschil nog wel en daar zal controle blijven plaatsvinden, als het aan DUO ligt.

Bron: ANP MediaWatch / Volkskrant

Ook interessant