toggle menu

'Transparante beoordeling over noodzakelijkheid dierproeven'

'Transparante beoordeling over noodzakelijkheid dierproeven'

Of een dierproef echt noodzakelijk is, wordt in Nederland 'transparant, zorgvuldig en gedegen' beoordeeld. Daarvoor zorgt het geldende vergunningsstelsel dierproeven. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw in reactie op een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waaruit onder meer blijkt dat steeds meer honden en katten gebruikt worden in medische experimenten.

In 2017 werden 909 honden en 200 katten ingezet voor experimenten, tegen 656 honden en 89 katten in het voorgaande jaar. 450 van de honden en 67 katten stierven. In totaal werden in Nederland in 2017 530.487 dierproeven gedaan, een stijging van 80.613 (17,9 procent) vergeleken met 2016.

Medicijnen worden getest met dierproeven

De Centrale Commissie Dierproeven (CCD) gaat over de vergunningen. Deze maakt daarbij 'de ethische afweging of het ongerief bij de proefdieren wordt gerechtvaardigd door de te verwachten voordelen van onderzoek voor mens, dier of milieu', aldus de minister. Zo worden onder meer medicijnen getest op dieren om te kijken of ze ook zouden werken bij mensen.

Eind 2017 waren aan 80 instellingen in Nederland vergunningen afgegeven voor het doen van dierproeven. De NVWA voerde in dat jaar 211 inspecties uit, waarbij één schriftelijke waarschuwing werd gegeven.

Dierproefvrij onderzoek in Nederland maar toch toename experimenten

De toename van het aantal experimenten is opvallend, omdat het kabinet streeft naar meer dierproefvrij onderzoek in Nederland. Dat er zoveel honden en katten sterven bij de proeven noemt de Partij voor de Dieren 'absoluut onaanvaardbaar'. Volgens de partij leiden deze niet eens tot betere medicijnen.

Dat herkent de minister. 'Onderzoeken met gebruik van proefdieren voorspellen het ziekteproces in de mens vaak niet goed', schrijft ze in een brief aan de Kamer. Volgens haar is de overgang naar minder dierproeven wel gaande. 'Nieuwe methoden, zoals met menselijke stamcellen, bieden mogelijkheden die er vroeger niet waren.' Ze belooft een 'versnelling' van het programma.

Donderdag debatteert de Kamer over dierproeven.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant