toggle menu

Traphekjes vertonen ernstige tekortkomingen

Traphekjes vertonen ernstige tekortkomingen

Vier soorten traphekjes, bedoeld om kinderen van de trap te weren, zijn bij een test van de Consumentenbond als 'ronduit gevaarlijk' bestempeld.

De betreffende traphekjes zouden wat de Consumentenbond betreft van de markt gehaald moeten worden. Het gaat om de volgende hekjes:

• Jeweret Emma (te koop bij Praxis)

• Jeweret Laura (te koop bij Praxis)

• Noma Extending Metal

• Kidsriver Flexy

Volgens de verpakking voldoen de hekjes aan de Europese veiligheidsnorm. Uit de test bleek iets anders: De twee Jeweret-hekjes kunnen open zonder dat het verplichte tweede (voet)slot wordt gebruikt. Het Jeweret Laura-hekje zegt bovendien via een feedback schermpje goed afgesloten te zijn, ook wanneer het hekje helemaal niet op slot zit.

Onderdoor kruipen mogelijk

Bij de Noma Extending Metal en de Kidsriver Flexy blijft na installatie teveel ruimte onder het hek over, waardoor peuters er onderdoor kunnen kruipen. De Flexy is bovendien gemaakt van wat al te flexibele stof, wat maakt dat een kindje er ook overheen zou kunnen komen.

Onveranderd terug op de markt

De Jeweret Emma is overigens al in februari 2015 als afrader uit een traphekjestest gekomen, destijds samen met twee andere hekjes. Het hekje werd toen uit de handel genomen, maar dit voorjaar onveranderd weer in de schappen gelegd.

De Consumentenbond pleit ervoor dat de norm wordt aangescherpt, en dat de naleving hiervan beter wordt gecontroleerd.

Bron: de Consumentenbond

Ook interessant