toggle menu

TSN: hulp bij huishouding gaat door

TSN: hulp bij huishouding gaat door

De hulp bij de huishouding gaat gewoon door, nu TSN Thuiszorg uitstel van betaling heeft aangevraagd.

'We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door', zei algemeen directeur Zion Jongstra vrijdag.

Tragedie

Jongstra sprak van een 'onnodige tragedie' en riep de politiek op in te grijpen. 'Niemand wordt er beter van als TSN omvalt. Het is slecht voor cliënten, naar voor de medewerkers, het levert gemeenten een hoop gedoe op en de zorg wordt er niet goedkoper van.'

Lonen verlagen

TSN Thuiszorg wilde eerder dit jaar de lonen van 4300 thuiszorgers met 20 tot 30 procent verlagen. FNV stapte naar de rechter en won. De loonsverlaging moest worden teruggedraaid. Volgens Jongstra was dat vonnis 'de acute reden' om uitstel van betaling aan te vragen. 'Het ging om mensen die in de hogere functieschalen zitten, maar de meest eenvoudige en meest goedkope thuiszorg doen, waar gemeenten het minst voor betalen. Het kost ons 27 euro per uur, maar de gemeenten betalen er 21 euro per uur voor. Weer elk uur zes euro hier op toeleggen, dat kunnen we niet volhouden', zei de directeur.

Dupe

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zegt dat mensen die nu huishoudelijke zorg krijgen van thuiszorgorganisatie TSN niet de dupe mogen worden van het uitstel van betaling. Ze hebben die thuiszorg niet voor niets. 'Ze hebben er recht op en ze hebben het nodig.'

Zorg garanderen

40.000 cliënten worden getroffen door de financiële problemen bij TSN Thuiszorg, aldus de NPCF. 'We vinden dat de zorg voor hen moet worden gegarandeerd. We roepen de brancheverenigingen Actiz en BTN op de thuiszorg over te nemen.Onmiddellijk. Per direct.'

Update 27 november, 15:06 uur: Reacties politieke partijen

De SP wil dat er een noodplan komt om te voorkomen dat TSN Thuiszorg failliet gaat.

De PvdA wil dat Van Rijn en de gemeenten zich inzetten voor een oplossing, 'zodat mensen de ondersteuning blijven krijgen die ze nodig hebben en zorgmedewerkers niet op straat komen te staan', aldus Kamerlid Otwin van Dijk.

Volgens Renske Leijten van de SP kan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) niet wegkijken nu de grootste thuiszorgaanbieder van het land onderuit dreigt te gaan. 'Het noodplan moet garanderen dat tienduizenden cliënten van TSN hun vaste gezicht niet verliezen.' Zij vindt dat de bewindsman een basistarief voor thuiszorg moet invoeren waardoor gemeenten het werk niet meer onder de kostprijs kunnen aanbieden. Gemeenten zijn door de decentralisatie van de zorg verantwoordelijk voor de thuiszorg. Zij hebben hiervoor van Van Rijn geld gekregen.

Reactie van staatssecretaris Van Rijn

Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de situatie bij TSN, zodat 'de onzekerheid voor de medewerkers zo snel mogelijk wordt beëindigd' en zodat 'mensen die zorg nodig hebben, die krijgen'. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vrijdag. Hij noemde de situatie ,,hartstikke waardeloos'.

Bron ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant