'TTIP bedreigt klimaatdoelen'

'TTIP bedreigt klimaatdoelen'

Europees overleg met de Verenigde Staten over een open en duurzame energiemarkt kan juist helpen bij het verbeteren van het milieu. Dat stelt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) maandag in een reactie op kritiek van de actiegroepen Milieudefensie en Transnational Institute.

Volgens de twee bewegingen dreigt het vrijhandelsverdrag TTIP, waarover de Europese Unie en de VS onderhandelen, de klimaatdoelstellingen in Europa in gevaar te brengen. Zij baseren zich op gelekte stukken.

Verkeerde tekst

De Europese Commissie, die namens de EU onderhandelt, zegt dat de gelekte tekst 'niet de versie is die deze week op tafel ligt.' De Amerikaanse onderhandelaars voor TTIP zijn de hele week in Brussel voor de veertiende onderhandelingsronde. 'De tekst die de commissie voorstelt stimuleert als nooit tevoren in een handelsovereenkomst hernieuwbare energie en energie-efficiëntie', zegt een woordvoerder. De tekst zal snel na deze ronde openbaar worden.

Volgens Ploumen is het onder meer de bedoeling om een open en duurzame energiemarkt te stimuleren. Het gaat onder meer om maatregelen die juist helpen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen van de EU.

Hernieuwbare energie niet achtergesteld

'Er wordt expliciet afgesproken dat hernieuwbare energie niet mag worden achtergesteld bij andere vormen van energie en beschikbaar moet blijven op het gehele Europese energienetwerk. Dat betekent dat het aanbod van groene energie voor de consument gegarandeerd blijft. Ook behouden overheden de vrijheid om maatregelen te nemen die groene energie stimuleren. Het voorstel bevat bovendien mogelijkheden voor het nemen van extra energiebesparende maatregelen, bovenop de al geldende verplichtingen van de klimaatdoelstellingen', aldus de bewindsvrouw verder.

De twee actiegroeperingen vallen over de bepalingen die Amerikaanse energiebedrijven toegang geven tot Europese elektriciteitsnetwerken. Daar staat nu dat daarbij geen onderscheid mag worden gemaakt tussen bepaalde soorten energie. 'Dit kan stimuleringsbeleid voor groene stroom ondermijnen', vrezen de belangengroepen.

Schaliegas

Het zou ook kunnen leiden tot een toename van de handel in Amerikaans schaliegas. Een 'controversiële energievorm', aldus de bewegingen. Zij wijzen daarbij op de problemen met klimaatvervuilende methaanlekkages bij de winning van het gas.

Bron: ANP

Ook interessant