toggle menu

Tv-uitzending 08-02-2021

We moeten allemaal van het gas af. Het regent echter al tijden klachten over een collectief systeem, waar je gezamenlijk met andere huizen een warmtenet deelt. Ook zijn we nog niet klaar met opdringerige energiebemiddelaars. Veel van die bemiddelaars vallen onder het bedrijf Global Marketing Bridge. Kijk maandag naar het vervolg van de vorige uitzending en zie hoe de zoektocht van Fons afloopt. En hoe zit het met de afschaffing van de levensloopregeling en het verliezen van je belastingvoordeel?

Consument de dupe van de warmtewet

We moeten allemaal van het gas af, en wel voor 2050. Dat kan op verschillende manieren. Door bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen en te installeren in je huis om via die manier je eigen warmte op te wekken. Maar het kan ook via een collectief systeem, waar je gezamenlijk met andere huizen een warmtenet deelt, een zogenaamd Warmte Koude Systeem (WKO). Maar hierover regent het al lange tijd klachten.

Meer dan eens heeft Radar aandacht besteed aan verschillende wijken, verspreid over het land, waar de problemen spelen: systemen die simpelweg hun werk niet doen, waardoor mensen in de kou zitten, torenhoge kosten die vaak veel hoger zijn dan bij mensen die nog op het gas zitten, de muur waar bewoners tegenaan lopen als ze hun beklag doen bij de energieleveranciers en de instanties, en hoe de warmtewet er meer is voor de bedrijven dan voor de consument.

Het vervolg op de zoektocht naar de energiebemiddelaar | Radar checkt

Afgelopen maandag lieten we zien hoe Pawel aan de lopende band wordt lastig gevallen door opdringerige energiebemiddelaars die hem onder druk willen zetten om over te stappen van energieleveranciers. Veel van die bemiddelaars vallen onder het bedrijf Global Marketing Bridge. We zijn op zoek naar de eigenaar. Aanstaande maandag zien we hoe die zoektocht afloopt. En hoe zit het met de grote energiemaatschappijen. Weten zij wel met wat voor partijen zij zaken doen? En kunnen ze daar niet beter mee stoppen? Fons stelt ze de vraag.

Als je de vorige uitzending hebt gemist, kun je hem hier alsnog bekijken:

Hoe kom je van agressieve energiebemiddelaars af?

Meer belasting moeten betalen na afschaffing van de levensloopregeling

Het is iets waar 270.000 werknemers aan meededen: de levensloopregeling. Je zette een bedrag van je brutosalaris apart, zonder dat je daar nu belasting over hoefde te betalen. Op deze manier kon je aantrekkelijk sparen voor bijvoorbeeld een sabbatical of om eerder te stoppen met werken. Maar in 2012 werd de regeling afgeschaft. Dit jaar moeten de deelnemers verplicht voor 1 november 2021 hun hele spaarbedrag opnemen, met als gevolg dat ze veel meer belasting moeten betalen of zelfs al hun toeslagen kwijtraken. Conclusie: het hele belastingvoordeel waarom je ooit bent gaan meedoen aan de levensloopregeling is in één klap weg. Kan hier nog wat aan veranderd worden?

Fragmenten