Tv-uitzending 15-02-2021

Via een zogenaamd Wob-verzoek kun je informatie opvragen over het handelen van de overheid. Maar burgers die hier een beroep doen, blijken vaak tegen een muur aan te lopen. Ook: we bestellen massaal producten online, maar wat weten we eigenlijk over de kwaliteit en de echtheid van deze artikelen? En Fons helpt de 16-jarige Kita en haar ouders, die in conflict zijn met reisorganisatie Travel Active.

Je loopt tegen de muur bij beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob)

Documenten 'bestaan niet', zijn geheim verklaard, gewist of worden compleet zwart gelakt. Of je kunt alleen de woorden 'het', 'een' en 'de' nog lezen. Het duurt maanden voor je slechts een deel van de opgevraagde stukken ontvangt. En als je dan al wat krijgt, is het vaak compleet onleesbaar. Mensen die een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) lopen bij de overheid keihard tegen een muur. 

Degenen die aanspraak maken op de Wob zijn gefrustreerd. Zo zegt een van de mensen die we spreken: 'Het meest vervelende vind ik dat je als burger als onbetrouwbaar wordt gekwalificeerd.' Door het gebrek aan transparantie rijst de vraag wat de overheid dan achterhoudt. En dat terwijl de Wob een recht is en niet een gunst. Wob-expert Roger Vleugels spreekt zelfs van obstructie door de overheid. Maandag in Radar de voorbeelden.

Corona verpest jaartje 'High School', wie moet betalen? | Radar checkt

Cheerleaders, Thanksgiving en een prom bijwonen in Amerika. Het ideaalplaatje van een jaar high school in Amerika zit bij sommige middelbare scholieren al jong in hun hoofd. Zo ook voor Kita (16) uit Cothen. In het voorjaar van 2020 gaan zij en haar ouders met de reisorganisatie Travel Active in zee. Alles leek goed te gaan, tot corona kwam. 'Er kwam maar geen duidelijkheid. De introductieweek in New York werd geschrapt, maar de totaalprijs bleef wel 12.000 euro', zegt de moeder van Kita. 

Als er in augustus nog steeds geen plek is voor Kita, begint ze aan een opleiding in Nederland. Ze is immers leerplichtig. Op 1 september wordt Kita gebeld: Travel Active heeft een plek voor haar in coronabrandhaard Arizona, bij een tijdelijk gastgezin. Kita haar ouders accepteren dit aanbod niet en daar begint het gedonder. Travel Active wil dat ze betalen, maar de ouders van Kita willen hun minderjarige dochter niet naar zo'n onzekere plek sturen. Kan Fons de partijen bij elkaar brengen?

De wereld achter je online gekochte product

We bestellen allemaal massaal producten online, veel keuze hebben we niet tijdens de lockdown. Maar wat weten we eigenlijk over de bestelde producten. Want is die fietshelm voor je kind wel veilig? En zijn die Puma-sokken eigenlijk wel echt? Veel mensen weten niet dat je een flinke rekening kunt krijgen wanneer je (misschien wel per ongeluk) een nepproduct koopt dat door de douane wordt onderschept. Dat kan beginnen met 500 euro aan onderzoekskosten. Maar waar moet je dan op letten? Maandag in Radar.

Fragmenten