Tweede coronapatiënt in thuisisolatie in Diemen

Tweede coronapatiënt in thuisisolatie in Diemen

Bij een vrouw is als tweede in Nederland het nieuwe coronavirus vastgesteld. Ze heeft geen link met de eerste patiënt, uit het Brabantse Loon op Zand.

Let op: deze informatie is mogelijk verouderd. Kijk hier voor actuele informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Bekijk ook de website van het RIVM voor de actuele stand van zaken

De tweede patiënt was vorige week in het Italiaanse Lombardije, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen.

De besmetting is afgelopen nacht vastgesteld. Na laboratoriumonderzoek in het AmsterdamUMC werd het resultaat in het laboratorium van het RIVM bevestigd. De GGD zoekt nu uit met wie deze patiënt contact heeft gehad, door middel van contactonderzoek dat volgens het protocol volgt op de vaststelling van een besmetting.

Deze personen ofwel 'contacten' worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest.

Een woordvoerder van burgemeester Erik Boog van Diemen doet vooralsnog geen mededelingen over het besmettingsgeval en de identiteit van de besmette vrouw. 'De communicatie loopt via de GGD en het RIVM', zegt hij.

Update zaterdag 29 februari: Ook partner en kind besmet, teller nu op vier

De man van de vrouw blijkt ook besmet, net als hun jongte kind. Samen met de vrouw zitten zij in thuisisolatie. Daarmee zijn tot nu toe coronabesmettingsgevallen in Nederland bekend.

De vrouw en man uit Amsterdam hebben geen link met de man uit Loon op Zand, maar wel waren ze recent alle drie in het Italiaanse Lombardije.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant