Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps

Tweede Kamer en Privacy First reageren op corona-apps

Het kabinet wil twee apps in gaan zetten in de strijd tegen het coronavirus. Een van de apps geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. Die wordt dan opgeroepen uit voorzorg thuis te blijven en via een tweede app contact te houden met een dokter. Deze apps zouden daardoor het contactonderzoek van de GGD's kunnen overnemen.

Stichting Privacy First maakt zich 'grote zorgen' over het voornemen van de overheid om speciale apps te gaan inzetten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het recht op anonimiteit in de openbare ruimte is volgens de stichting een klassiek grondrecht en cruciaal voor het functioneren van de democratische rechtsstaat.

'Een voortdurend gevoel van monitoring'

Privacy First is een onafhankelijke stichting met als doel het behoud en bevordering van het recht op privacy. De stichting is er huiverig voor dat grootschalig gebruik ervoor zorgt dat er een 'surveillancemaatschappij ontstaat waarin iedereen geobserveerd en geregistreerd wordt en men zich voortdurend gemonitord waant'.

Privacy First verwacht dat er bij de ontwikkeling van de apps aan privacybescherming wordt gedaan. Mocht dat niet gebeuren, dan is de gang naar de rechter volgens de stichting onvermijdelijk. 

'Coronacrisis biedt een kans'

Anonieme data bestaat volgens Vincent Böhre, directeur van Privacy First, tot nu toe eigenlijk niet of nauwelijks. De coronacrisis zou volgens hem wel een positieve invloed op privacyvriendelijkheid kunnen hebben: 'Misschien vormt de coronacrisis in dit opzicht wel een goede kans en een uitdaging om volstrekt anonieme technologieën te ontwikkelen.'

Tweede Kamer

De Tweede Kamer is niet negatief over de twee apps die het kabinet wil inzetten in de strijd tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Maar de partijen willen eerst weten hoe die precies werken en of de privacy erdoor in het geding komt, bleek woensdag tijdens het debat over de coronacrisis. Ook benadrukten meerdere partijen dat het gebruik van de app vrijwillig moet zijn.

VVD en PVV

De VVD vindt dat 'er zo veel mogelijk privacy moet worden ingebakken' en dat het gebruik van de apps binnen de wetgeving kan worden geregeld. Als toch een wetswijziging nodig blijkt, dan staan de liberalen daarvoor open, zei fractieleider Klaas Dijkhoff. De PVV vindt dat het gebruik van de apps vrijwillig moet zijn, anoniem en dat er geen informatie van mensen in handen van de overheid mag komen. Ook moet de software van de apps transparant zijn, zei Geert Wilders.

D66 en Partij voor de Dieren

D66 stelt dat de apps een duidelijk toegevoegde waarde moeten hebben, veilig en vrijwillig moeten zijn. De Partij voor de Dieren stelt als voorwaarde dat de app anoniem moet zijn en de privacy waarborgt, anders is het geen optie.

Bron: ANP 

Ook interessant