Tweede Kamer wil af van EU-waakhond tegen nepnieuws

Tweede Kamer wil af van EU-waakhond tegen nepnieuws

De Tweede Kamer wil af van het omstreden bureau van de Europese Commissie dat de taak heeft nepnieuws te bestrijden. Het kabinet wil het omstreden anti-nepnieuwsbureau van de Europese Commissie juist behouden.

EUvsDisinfo moet de invloed van Russische propaganda in de Europese pers tegengaan en publiceerde een lijst met voorbeelden daarvan. De dienst raakte in opspraak omdat het onder andere NPO Radio 1, De Gelderlander, GeenStijl en The Post Online ten onrechte brandmerkte als verspreiders van nepnieuws. EUvsDisinfo 'schiet zijn doel voorbij' en 'bemoeit zich met de vrije pers in Nederland', vindt een Kamermeerderheid, regeringspartij VVD inbegrepen.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vindt wel dat EUvsDisinfo voortaan anders te werk moet gaan. De makers moeten desinformatie ontmaskeren 'zonder de onafhankelijke media te controleren of te veroordelen'.

Hoe herken je nepnieuws?

Ondanks de strijd van de overheid en van sociale media zoals Facebook, ontkom je niet aan nepnieuws. Radar heeft negen tips op een rijtje gezet, zodat jij nepberichten kan herkennen:

Zo herken je nepnieuws

Bron: ANP

Ook interessant