toggle menu

Tweede Kamer wil af van fokken en verkoop vechthonden

Tweede Kamer wil af van fokken en verkoop vechthonden

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen een verbod op de fok en verkoop van zogenoemde vechthonden. Onder meer PvdA en CDA geven aan voor een dergelijk verbod te zijn, naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Brandpunt.

Een meerderheid in de Kamer schaarde zich vorige week al achter een oproep aan de regering van Dion Graus van de PVV, om meer te doen 'om hondengevechten en andere diergerelateerde criminaliteit' aan te pakken.

Fokken op specifieke kenmerken

Door op specifieke kenmerken te selecteren proberen fokkers de honden, waaronder pitbulls en staffordshire-bullterriërs, zo sterk en agressief mogelijk te maken. Hier moet wat PvdA-Kamerlid Tjeerd Dekken betreft, een einde aan komen. 'De vechthond is een gevaar voor mens en dier', stelt de sociaaldemocraat. Ook Jaco Geurts van het CDA wil paal en perk stellen aan het fokken en verkopen van deze rassen. 'Deze killerhonden worden ingezet als een wapen. De staatssecretaris moet gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om de regelgeving te verscherpen en te verbeteren voor de veiligheid van mensen.'

Registratie bijtincidenten

De coalitiepartner van de PvdA, de VVD, vindt dat een verbod pas aan de orde kan komen als straks beter wordt geregistreerd hoeveel en wat voor soort bijtincidenten er plaatsvinden. VVD'er Rudmer Heerema pleit voor zwaardere straffen voor de eigenaren van zulke 'gecreëerde vechtmachines': 'Een baasje is te allen tijde verantwoordelijk voor de daden van zijn hond.' De Partij voor de Dieren wil dat er een verbod komt op het fokken op uiterlijke kenmerken, 'ook in het belang van het welzijn van de dieren'.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant