toggle menu

Tweeverdieners vanaf volgend jaar mogelijk meer kans op hogere lening voor woning

Tweeverdieners vanaf volgend jaar mogelijk meer kans op hogere lening voor woning

Tweeverdieners kunnen vanaf volgend jaar mogelijk een hogere hypotheek krijgen, schrijft het FD. Het kabinet wil het laagste inkomen zwaarder laten meewegen in de berekening voor de maximale lening bij de aanschaf van een huis. De weging van de studieschuld gaat juist iets omlaag.

Dat blijkt uit een tot nu toe onopgemerkt voorstel tot wetswijziging dat minister van Financiën Wopke Hoekstra vrijdag ter inzage heeft gelegd. De aanpassing in de inkomensnorm vergroot een huidige maximale hypotheek van drie ton toch al gauw met 10.000 tot 12.000 euro, schat Rene Wickerhoff van hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep. 'Dat kan dus best wat schelen', zegt hij.

Een opvallende wetswijziging

De wetswijziging is opvallend omdat De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag impliciet grote vraagtekens zette bij de steeds ruimere leennormen. Volgens de centrale bank zijn de huizenprijzen in de afgelopen kwarteeuw niet zozeer verdrievoudigd vanwege woningtekorten, maar vooral doordat Nederlanders een steeds hogere hypotheek konden krijgen.

Bron: ANP MediaWatch / FD

Ook interessant