Twijfels in Kamer over vangnet voor gedupeerde ouders toeslagenaffaire

Twijfels in Kamer over vangnet voor gedupeerde ouders toeslagenaffaire

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de wet die een vangnet moet worden voor ouders die geen compensatie ontvangen in de toeslagenaffaire. Dit werd woensdag duidelijk tijdens de behandeling van de wet. Dinsdag heeft Staatssecretaris Alexandra van Huffelen deze spoedwet aangeboden. Toen al liet SP Tweede Kamerlid Renske Leijten aan Radar weten dat de wet zou leiden tot nog meer 'drijfzand' voor de gedupeerde ouders.

Murw geslagen ouders

Tijdens de behandeling woensdag in de Tweede Kamer is duidelijk geworden dat meerdere parlementsleden vrezen dat 'murw geslagen ouders' wederom een bureaucratisch doolhof in worden gestuurd. Zij vragen zich ook af waarom de Belastingdienst, die verantwoordelijk is voor de affaire, zelf de afhandeling regelt.

Niet alleen de oppositie uit deze kritiek. Ook Pieter Omtzigt van de regeringspartij CDA maakt zich zorgen over de wijze waarop zijn coalitiegenoot - Staatssecretaris Van Huffelen -  de getroffen ouders wil compenseren. 'Ik heb appjes van mensen die hun kinderen niet te eten kunnen geven', illustreerde Omtzigt. 'Een grotere schande heb ik hier niet gezien de afgelopen jaren.'

Ook moeten de gedupeerde ouders zelf bewijzen dat de Belastingdienst onterecht geld (per gezin tienduizenden euro’s) heeft teruggevorderd. Dit gaat er bij veel Kamerleden niet in.

Uitstel behandeling nieuwe wet

Vanwege de vele vragen en kritiek over haar nieuwe wet, stelde Van Hufffelen zelf voor om volgende week de wet verder te behandelen. Met gemengde gevoelens zijn de Kamerleden hiermee akkoord gegaan. Want: aan de ene kant willen ze dat de ouders zo snel mogelijk geholpen worden, maar de andere kant moet dat ook zorgvuldig voorbereid worden.

Wet is 'drijfzand'

Zoals Staatssecretaris Van Huffelen de wet nu voorstelt, hebben gedupeerde ouders pas recht op een 'vangnet' als de compensatie door de Belastingdienst is afgewezen, of als de ouders niet akkoord gaan met de compensatie aangeboden door de Belastingdienst, zo legt Tweede Kamerlid Leijten Radar uit. 'De ouders die door de Belastingdienst jarenlang vals beschuldigd zijn, waardoor de gezinnen jarenlang op bijstandsniveau moesten leven, zakken nu nog verder weg in dit moeras.'

Bron: ANP/NOS/Radar

Ook interessant