'Uber verborg informatie voor inspecties'

'Uber verborg informatie voor inspecties'

Taxidienst Uber had in het verleden een geheim computerprogramma om systemen te vergrendelen wanneer inspecties een inval deden. Dat moest informatie uit handen van overheden houden, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. Uber zou het onder meer hebben gebruikt bij een controle van het kantoor in Amsterdam.

Het geheime project zou Ripley heten. Uber-medewerkers hadden de instructie gekregen om een speciaal nummer op het hoofdkantoor in San Francisco te bellen. In dat geval werden alle computers van afstand uitgelogd en ontoegankelijk gemaakt. Wachtwoorden werden veranderd en gegevens op smartphones, laptops en computers van het bedrijf werden vergrendeld.

Ripley zou in 2015 en 2016 zijn gebruikt. Behalve in Amsterdam zou het ook zijn toegepast in Montreal, Brussel, Hongkong en Parijs.

Uber actief in steden waar het nog niet mocht

Ook bleek Uber een geheim programma te hebben gebruikt, Greyball genaamd, om onzichtbaar voor de autoriteiten te blijven. Zo kon Uber ongezien aan de slag gaan in steden waar dat nog niet mocht. De software Hell werd gebruikt om chauffeurs van concurrent Lyft in de gaten te houden. Met God View kon Uber de bewegingen van journalisten, beroemdheden en politici volgen. Bovendien werd Uber beschuldigd van seksuele intimidatie op de werkvloer.

Uber wil niet specifiek ingaan op de beschuldigingen dat bij invallen van inspecties systemen op afstand vergrendeld worden. Wel laat het bedrijf in een schriftelijke verklaring weten 'net als elk bedrijf met kantoren over de hele wereld' beveiligingsprocedures te hebben om bedrijfs- en klantengegevens te beschermen.

Uber ligt al tijden onder vuur. Zo werden de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs gestolen. Het bedrijf betaalde de hackers vervolgens om het datalek stil te houden.

Bron: ANP

Ook interessant