Uberpop-taxichauffeurs opgepakt in Amsterdam

Uberpop-taxichauffeurs opgepakt in Amsterdam

In Amsterdam zijn zaterdag vier taxichauffeurs gearresteerd die taxiritjes aanboden via de illegale app UberPOP. Via de app kunnen particuliere autobezitters mensen laten meerijden tegen betaling.

Een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bevestigt berichten over de arrestaties op NU.nl.

Mystery guests

ILT hield de controles in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Daarbij werden mystery guests ingezet die de chauffeurs op heterdaad betrapten. De vier werden voorgeleid aan de politie en hebben een boete gekregen. Die kan oplopen tot maximaal 4200 euro. Het definitieve bedrag wordt later door het OM bepaald. Als de vier chauffeurs nog een keer worden betrapt, krijgen ze een boete van 10.000 euro.

Goedkope taxi is populair

Het is de eerste keer in Nederland dat taxichauffeurs worden gecontroleerd op het gebruik van UberPOP. ILT zette eerder al grote vraagtekens bij de dienst, omdat er eigenlijk sprake is van illegaal taxivervoer. Toch is de dienst mateloos populair, omdat een taxiritje op deze manier stukken goedkoper is dan bij reguliere taxibedrijven.

Branche openbreken

UberPOP vindt de kritiek dan ook onzin en wil met de app de taxibranche juist openbreken. De dienst werd na een succesvolle proef in Amsterdam zelfs uitgebreid. Sinds afgelopen donderdag kunnen alle Amsterdammers hun diensten aanbieden via de taxi-app. In juli en augustus mochten enkele tientallen amateurtaxichauffeurs meedoen. Dat leidde al tot meer dan 1000 ritjes door de stad.

Update 19:32 uur: Uber betaalt

Uber, het bedrijf achter de illegale app UberPOP, is bereid de boetes te betalen van chauffeurs die ritjes aanbieden via de app. Dat heeft het bedrijf zondag bevestigd, na berichtgeving van de NOS. 'Wij staan achter onze chauffeurs', aldus het bedrijf, dat het niet eens is met de boetes die de vier taxichauffeurs zaterdag kregen.

Update maandag 13 oktober: 1500 euro boete

De vier chauffeurs die afgelopen weekend in Amsterdam werden opgepakt omdat ze taxiritjes aanboden via de illegale app UberPOP, moeten ieder 1500 euro betalen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om zogeheten first offenders, waar dit bedrag voor geldt.

De bestuurders kunnen nog bezwaar maken tegen de boete. Een woordvoerder van Uber, het bedrijf achter UberPOP, zei maandag dat ze het geld niet zullen betalen en de zaak laten voorkomen bij de rechter. 'We zijn het oneens dat er boetes worden uitgedeeld aan een dienst die particulieren met elkaar laat meerijden. De boetes lijken in het geheel niet op zijn plaats.'

Bron: ANP

Ook interessant