Uitbreiding digitaal auteursrecht goedgekeurd door Europees Parlement

Uitbreiding digitaal auteursrecht goedgekeurd door Europees Parlement

Internetplatforms als YouTube en Facebook worden aansprakelijk voor auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto's of muziek die gebruikers online zetten. Het Europees Parlement heeft dinsdag groen licht gegeven (348 tegen 274) voor deze aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk.

De omstreden wetswijziging waarover in februari een politiek akkoord werd gesloten moet internetdiensten ertoe aanzetten de makers van creatief werk te belonen. Tegenstanders vrezen dat de platforms hiervoor geautomatiseerde 'uploadfilters' gaan optuigen die ook onbeschermd materiaal tegenhouden.

Lees ook: Uitbreiding auteursrecht op grote internetplatforms

Het internet zou hierdoor onvrijer worden. Bijvoorbeeld het uploaden van vakantiefoto's waar muziek onder is gezet zou zomaar kunnen worden geblokkeerd, denken tegenstanders waaronder consumentenorganisaties.

Recht om te onderhandelen over vergoeding

Muzikanten en andere creatievelingen zijn over het algemeen positief. Dat geldt ook voor uitgevers. Zij krijgen het recht om te onderhandelen over vergoedingen voor korte delen van nieuwsberichten die bijvoorbeeld Google News online zet. Ook journalisten zouden daarvan moeten profiteren.

Europarlementariërs van PvdA, VVD, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren stemden tegen. Het CDA wil de 'roofbouw' van techgiganten stoppen en stemde voor. De SP onthield zich van stemming.

Lees ook: Flinke schadeclaim door foto op internet

'Kans op censuur'

Judith Sargentini (GroenLinks): 'Staan er op Twitter straks nog memes op basis van televisiebeelden van het WK voetbal? Of mag je nog linken naar een krantenartikel online? Dat is maar zeer de vraag.'
Caroline Nagtegaal (VVD): 'Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat alle content vooraf moet worden gescreend waardoor censuur kan ontstaan en zadelt kleine bedrijven op met dure uploadfilters.'
Kati Piri (PvdA): 'Algoritmen moeten niet de poortwachter van onze online content worden.'

Nederland en vier andere EU-landen vinden de wet onevenwichtig, maar dat bleek vorige maand te weinig om het voorstel tegen te houden.

Bron: ANP

Ook interessant