toggle menu

Uitgelekte Prinsjesdagplannen op een rij

Uitgelekte Prinsjesdagplannen op een rij

Het is dit jaar wel erg heftig met het lekken van de Prinsjesdagstukken, gaf premier Mark Rutte vrijdag toe. Zelfs zijn communicatiestrategie bleef niet geheim. Radar zet alvast een aantal uitgelekte en al bekendgemaakte plannen van het kabinet op een rij.

Het kabinet gaat volgend jaar de lasten voor burgers en bedrijven met in totaal 5 miljard euro verlagen. Vooral werkenden profiteren daarvan. De lastenverlichting moet 35.000 extra banen opleveren

Huishoudens gaan er op vooruit

Over de hele linie gaan huishoudens er gemiddeld 1,4 procent op vooruit. Voor werkenden is dat 2,6 procent. Geen enkele bevolkingsgroep gaat er in koopkracht op achteruit. Alle minnen die deze zomer nog in de ramingen zaten, zijn weggepoetst. Voor mensen op het sociaal minimum stijgt de koopkracht niet, zij blijven steken op 0 procent. De grootste stijging is er voor de groep alleenstaanden met een minimumloon. Die krijgen er 5,3 procent bij. Vier op de vijf mensen gaat er op vooruit, één op de vijf gaat er weliswaar niet op achteruit, maar krijgt er ook niets bij.

Er gaat 375 miljoen extra naar de zorg. Zo komt er 133 miljoen beschikbaar voor betere zorg in verpleeghuizen en 100 miljoen voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen. Er komt meer geld en tijd voor dagbesteding. En er komt 15 tot 20 miljoen euro vrij voor pgb-gedupeerden.

290 miljoen euro wordt besteed aan een hogere kinderopvangtoeslag. Gezinnen die ongeveer 50.000 euro per jaar verdienen krijgen maandelijks 108 euro meer als zij twee kinderen hebben die drie dagen per week naar de dagopvang gaan. 60 Miljoen is voor gemeenten om ervoor te zorgen dat peuters twee ochtenden in de week naar de kinderopvang kunnen. 75 Miljoen gaat naar het verlengen van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen.

Kleine spaartegoeden minder belast

Mensen met kleine spaartegoeden worden straks minder belast over dat spaargeld. Spaarders met spaargeld of vermogens boven de 125.000 euro worden daarover juist zwaarder belast. Het belastingvrij schenken wordt verhoogd van 52.000 naar 100.000 euro. Er zijn wel twee voorwaarden: de ontvanger moet jonger zijn dan veertig en het geld moet worden gebruikt voor de aankoop van een woning of aflossing van de hypotheek.

En er komt een hogere belasting op mineraalwater en vruchtensappen. Dat moet 30 miljoen euro opleveren.

Bron: ANP

Ook interessant