toggle menu

'Uitkering lijfrente bij sommige verzekeraars lager dan inleg'

'Uitkering lijfrente bij sommige verzekeraars lager dan inleg'

Als je je opgebouwde lijfrente laat uitkeren door een verzekeraar, krijg je in veel gevallen minder dan de inleg. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite MoneyWise.

Als je je pensioen wil aanvullen, kun je een lijfrentekapitaal opbouwen. Je betaalt dan periodiek of eenmalig een premie aan een verzekeringsmaatschappij of bank. Aan het eind van de opbouwperiode kun je een uitkering aankopen bij een bank of verzekeraar. Dit hoeft niet de aanbieder te zijn waar je gespaard hebt.

40% levert minder op

MoneyWise vergeleek de lijfrente-uitkeringen van banken en verzekeraars met elkaar. Daaruit blijkt dat een koopsom van 50.000 euro na 10 jaar bij vier van de zes verzekeraars minder oplevert dan de inleg. 'Bij de beste verzekeraar is na 10 jaar de totale uitkering 50.155 euro, dus slechts 115 euro meer dan de inleg. Bij een bank is de opbrengst na 10 jaar 53.095 euro, dat is dus 3.095 euro meer dan de inleg.'

Je kunt je uitkerende lijfrente in veel gevallen het beste onderbrengen bij een bank, concludeert MoneyWise. Volgens het adviesbureau ben je alleen met een uitkering op één leven bij een aantal verzekeraars goedkoper uit. Er is een nadeel: wanneer de verzekerde overlijdt, krijgt de verzekeraar het resterende kapitaal. Bij banksparen krijgen de erfgenamen de uitkering.

Bron: Moneywise / AMweb / Consumentenbond

Ook interessant