toggle menu

Uitschakelen elektronische autobeveiliging makkelijk

Uitschakelen elektronische autobeveiliging makkelijk

Voor het eerst in tien jaar is de diefstal van auto's toegenomen. De toename komt vooral doordat de elektronische beveiliging van de auto tegenwoordig gemakkelijk uitgeschakeld kan worden. Vorig jaar werden 11.761 personenauto's gestolen, 365 auto's oftewel 3,2 procent meer dan in 2012. De dieven hebben het vooral voorzien op jonge auto's (tot drie jaar oud). Dat meldde de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vrijdag.

Het percentage auto's dat na diefstal werd teruggevonden, daalde van 46 procent naar 43 procent. Het aantal diefstallen van bestelbusjes is vorig jaar ook toegenomen, met 14,7 procent tot 2501.

'Het type autodief is aan het veranderen. De gelegenheidsdief heeft plaatsgemaakt voor internationaal opererende criminele groepen', zei AVc-directeur Titus Visser vrijdag. 'Zo'n bende bestaat uit jongens die de auto openbreken, jongens die de software van de motor en de elektronische beveiliging kraken en weer anderen die de papieren vervalsen en de auto's doorverkopen.'

Is het openbreken van de auto een kwestie van seconden, het starten en stelen duurt vervolgens hooguit enkele minuten, aldus Visser. Criminelen gebruiken daarbij een laptop en een zogenoemde OBD-stekker die ze onder het dashboard inpluggen, net zoals monteurs in een garage doen om de boordcomputer uit te lezen. De dief kraakt vervolgens de code van de startonderbreker en eventuele alarmsystemen.

Maatregelen om diefstal te voorkomen

'We werken aan een versnelde registratie van diefstallen, opdat auto's nationaal en internationaal binnen enkele uren gesignaleerd worden', aldus Visser. 'Op die manier is te voorkomen dat auto's worden verkocht en in het buitenland worden geregistreerd.'

Het inbouwen van een gecertificeerd alarmsysteem of voertuigvolgsysteem (track&trace) helpt goed tegen diefstal. 'Ook adviseren we bewegingsmelders in auto's te plaatsen. Vergeet ook de traditionele methode niet: een opvallend mechanisch slot op het stuur, gaspedaal of versnellingspook schrikt autodieven meestal af.'

Ook de handel in gestolen auto-onderdelen baart de AVc zorgen. Door onderdelen met een (onzichtbare) spray te bewerken, kunnen dieven ze minder makkelijk doorverkopen, weet Visser. Met stickers in de auto kan dat worden aangegeven. 'Ook dat heeft dus een preventieve werking.'

Volkswagen en BMW in trek 

Het diefstalrisico verschilt sterk per merk. Uit de cijfers blijkt dat, naar verhouding, vooral de automerken BMW en Lexus populair zijn bij autodieven. De top 10 van meest gestolen auto's (van nieuw tot drie jaar oud) werd in 2013 aangevoerd door Volkswagen (1355 auto's), op afstand gevolgd door BMW (281) en Audi (163).

Bij de merken Lexus, BMW en Volkswagen gaat het vaak om types die tweedehands een hoge waarde hebben. Van de meeste hybride auto's is het diefstalrisico per jaar vergelijkbaar met dat van andere jonge auto's.

Brom- en snorfietsen minder in trek dan jaar daarvoor

Het aantal motorfietsen dat werd gestolen nam in 2013 met 8,6 procent toe tot 1963. Bromfietsen en snorfietsen waren in 2013 minder in trek bij dieven dan in het jaar ervoor: het aantal diefstallen nam met 10 procent af tot 14.487. Op steeds meer plaatsen staan volgens de stichting rekken om bromfietsen aan vast te zetten en brom- en snorfietsers maken er vaker gebruik van.

Bron: ANP

Ook interessant