Uitstalverbod tabak niet later van kracht

Uitstalverbod tabak niet later van kracht

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is niet van plan verkopers van tabaksproducten meer tijd te geven om het zogenoemde uitstalverbod door te voeren. VVD-Kamerlid Hayke Veldman vroeg daar dinsdag om, maar kreeg van de staatssecretaris nul op het rekest.

De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond over het Preventieakkoord, dat bedoeld is om Nederlanders gezonder te maken. Een van de maatregelen daaruit is een verbod op het zichtbaar neerzetten van tabaksproducten in supermarkten en andere winkels, hoewel voor tabaksspeciaalzaken een uitzondering wordt gemaakt.

Langere aanloop 

Blokhuis gaf voor de zomer aan dat supermarkten niet tot 1 januari 2020, maar tot 1 juli 2020 de tijd krijgen, omdat de invoering van de regels vertraging heeft opgelopen. Veldman wilde voor andere verkopers ook uitstel, van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021, om hen meer tijd te geven te investeren in het uit het zicht halen van de rookwaar.

Een langere aanloop voor het uitstelverbod was niet de enige suggestie waar de Kamer mee kwam. Zo pleitten diverse partijen voor een suikertaks op frisdranken. Maar Blokhuis lijkt niet te willen tornen aan het Preventieakkoord, waar twee jaar over is onderhandeld met tientallen partijen. Met de frsidrankindustrie is afgesproken dat die zelf de komende jaren de hoeveelheid suiker in eten en drinken te verminderen, benadrukte hij.

'Overdreven betutteling'

Edgar Mulder (PVV) hekelde het akkoord als 'overdreven betutteling'. Ook Blokhuis liet zich kritisch uit: 'Als ik naar links kijk doe ik te weinig, en als ik naar rechts kijk ben ik doorgeslagen. Misschien is dat wel een teken dat ik een goede balans heb gevonden.'

Hoe kan het dat een product dat duizenden levens per jaar eist toch nog overal te koop is? Radar onthult de macht van de tabaksindustrie. Kijk de aflevering hier:

Radar Extra - Waar rook is: De macht van de tabaksindustrie

Bron: ANP

Ook interessant