Uitvaartverzekeraar Yarden kampt nog altijd met geldproblemen: 'geen gevolgen voor polishouders'

Uitvaartverzekeraar Yarden kampt nog altijd met geldproblemen: 'geen gevolgen voor polishouders'

De circa 1 miljoen polishouders van uitvaartverzekeraar Yarden hoeven niet te vrezen dat hun begrafenis of crematie niet wordt vergoed door financiële problemen bij het bedrijf, verwacht Yarden. De graadmeter voor financiële buffers is te laag volgens wettelijke eisen, maar er zijn nog genoeg middelen om uitvaarten voor verzekerden te betalen. Peter de Groot, directeur voor uitvaartverzekeringen bij Yarden, heeft er ook vertrouwen in dat de verzekeraar een koper vindt die de kapitaalbuffers kan aansterken. Uit een artikel bij het Het Financieel Dagblad blijkt meer urgentie: volgens de krant is de verzekeraar 'met spoed op zoek is naar een nieuwe eigenaar, om te voorkomen dat Yarden (een deel van de) ruim 1 miljoen verzekerden moet korten op de polis.'

Yarden meldde in een nieuw financieel verslag dat een belangrijke graadmeter voor financiële buffers tot 87 procent is gezakt, terwijl het verplichte minimum 100 procent is. In 2019 speelde hetzelfde probleem bij Yarden, dat toen in allerijl een herstelplan moest opstellen en op zoek moest naar een overnamepartij.

Radar over Yarden

Radar besteedde meerdere keren aandacht aan de financiële problemen van Yarden. Kijk bijvoorbeeld onze uitzending uit januari 2020 terug: Geld terug bij uitvaartverzekering Yarden?

DNB geeft Yarden tot 4 augustus de tijd

'Iedereen verwacht dat dit snel en soepel wordt opgelost en we hebben nog voldoende middelen om onze klanten te helpen bij crematies of begrafenissen', zegt De Groot. Hij wijt de nieuwe problemen aan aanhoudend lage rentes, waardoor de verplichtingen voor de verzekeraar toenemen. 'We hebben in beginsel voldoende middelen in kas. Maar daarbovenop moet je meer buffers hebben.'

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Yarden tot 4 augustus de tijd gegeven om een herstelplan op te stellen, drie maanden langer dan de aanvankelijke deadline. 'Dat doen ze niet als ze geen vertrouwen hebben. Dan zouden de duimschroeven worden aangehaald', meent De Groot.

'Overname moet zorgen voor blijvende oplossing'

Uiteindelijk moet een overname van Yarden zorgen voor een blijvende oplossing voor de bufferproblemen. De uitvaartdirecteur rekent erop dat een koper al voor die deadline is gevonden. Yarden verkoopt voorlopig geen nieuwe verzekeringen en twintig van de circa honderd banen bij het verzekeringsbedrijf verdwijnen.

Yarden kwam twee jaar geleden in de problemen doordat honderdduizenden polissen veel te duur uitvielen. De verzekeraar moest volgens oude afspraken voor alle kosten van een uitvaart opdraaien, maar die werden steeds duurder terwijl Yarden dat door lage rentes niet kon opvangen. Een eenzijdige versobering van de polisvoorwaarden, die na veel juridisch verzet kon worden doorgevoerd, bood uitkomst. Een nieuwe versobering van de voorwaarden door Yarden is uitgesloten.

Door de rechtszaken zag branchegenoot DELA vorig jaar af van de overname van Yarden. Nu is er opnieuw interesse voor een samenvoeging van DELA en Yarden, bevestigt De Groot. 'Maar er zijn ook andere kapitaalkrachtige partijen die weten dat we een in kern gezonde portefeuille hebben, maar dan kan het karakter van de coöperatie Yarden veranderen.'

Bron: ANP / FD

Ook interessant