‘Uitwerking nieuw pensioenstelsel onder druk door schrappen ontslagboete’

‘Uitwerking nieuw pensioenstelsel onder druk door schrappen ontslagboete’

Het kabinet heeft vakbonden FNV, CNV en VCP deze week zwaar teleurgesteld door de ontslagboete niet meer op te nemen in het nieuwe steunpakket aan ondernemers. Die klap is voor de vakbeweging zo hard dat dit druk legt op een heel ander dossier: de uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel. Dat zeggen twee ingewijden tegen Trouw.

Kabinet walst over vakbonden heen

'Vakbondsleden hebben deze week kunnen zien hoe het kabinet gewoon over de vakbonden heen walst met die ontslagboete', vat één van hen de huidige beeldvorming samen. Die achterban zal nu extra kritisch kijken naar hoe de vakbonden samen met het kabinet en de werkgevers tot een nieuw pensioencontract komt, is de vrees.

Extra druk

Die druk kunnen de onderhandelaars er in deze cruciale periode niet bij hebben. Al maanden is een speciale stuurgroep van sociale partners en ambtenaren bezig om handen en voeten te geven aan het pensioenakkoord dat ze vorig jaar afsloten. Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (D66, sociale zaken) wil hier nog voor de zomer uitkomen, en de opstelling van de vakbeweging is hierin cruciaal. Maar de betrekkingen tussen de bonden FNV, CNV en VCP en die minister zijn deze week ernstig bekoeld.

Bron: ANP / MediaWatch

Ook interessant