toggle menu

UMC Utrecht start weer met ivf-behandelingen

UMC Utrecht start weer met ivf-behandelingen

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is woensdag weer begonnen met ivf-behandelingen, laat een woordvoerster van het ziekenhuis weten.

Eind december werd bekend dat door een procedurefout bij de bevruchting van eicellen van tientallen vrouwen mogelijk de zaadcellen van de man van een ander paar zijn gebruikt. Door de blunder bestaat de kans dus dat vrouwen zwanger zijn geworden met zaad van de verkeerde man. Nadat dit bekend werd zijn de behandelingen in het ivf-laboratorium direct gestaakt en werd een onderzoek ingesteld.

'We zijn nu op halve kracht begonnen met nieuwe behandelingen, maar het onderzoek loopt nog', aldus de woordvoerster woensdag.

Verkeerd instrument gebruikt

Bij de behandeling worden eicellen van een vrouw bevrucht door een zaadcel te injecteren. In het laboratorium werd afgeweken van de standaardprocedure en een verkeerd instrument gebruikt. In dat instrument konden zaadcellen van een andere man achterblijven. Een laborant merkte dit op toen hij een eicel wilde bevruchten en er al zaadcellen aanwezig waren, terwijl hij die nog niet had gepakt.

Helft zwanger of al bevallen

Volgens het UMC zijn mogelijk 26 vrouwen bevrucht met zaad van de verkeerde man. De helft van de betrokken vrouwen is inmiddels bevallen of is zwanger. Het is nog niet bekend of er vrouwen zijn die een kindje hebben gekregen met sperma van de verkeerde man.

De betrokken stellen worden persoonlijk begeleid. Het onderzoek naar waarom er werd afgeweken van de gewone procedure loopt nog. De verkeerde procedure werd vanaf medio april 2015 tot halverwege november 2016 toegepast.

Ingevroren embryo's

Het Utrechtse ivf-laboratorium heeft ook embryo's ingevroren. Ook die kunnen bevrucht zijn door verkeerde zaadcellen en worden niet teruggeplaatst. 'We gaan wel met de betrokken paren in gesprek of een nieuwe behandeling wenselijk is.'

Bron: ANP

Ook interessant