Universiteit werkt aan plantaardige biefstuk met steun van multinationals

Universiteit werkt aan plantaardige biefstuk met steun van multinationals

De universiteit van Wageningen gaat met tien bedrijven, waaronder Unilever, werken aan plantaardige biefstuk. De techniek bestaat al, maar wordt nu verbeterd met de steun van de multinationals.

De universiteit start dit voorjaar met een vierjarige publiek-private samenwerking Plant Meat Matters. Deze samenwerking zorgt voor een nieuwe vleesvervanger. Naast Unilever is Givaudan, de grootste fabrikant van geur- en smaakstoffen, bij de ontwikkeling betrokken.

Shear-cell technologie

De nieuwe, door de Wageningse universiteit ontwikkelde shear-cell technologie gebruikt eiwitten die in uiterlijk niet onderdoen voor die van vlees. Tijdens het productieproces worden de grondstoffen bewerkt totdat ze de gewenste structuur hebben. De onderzoekers hebben bijna twintig jaar aan deze methode gewerkt.

'Doorbraak'

Op NU.nl spreekt hoogleraar Atze Jan van der Goot van een doorbraak: ‘Over vier jaar staat er een eerste versie van een productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken, smaakvol en met alle denkbare structuren.'

Bron: ANP MediaWatch / NOS / NU.nl

Ook interessant