Universiteiten en hogescholen krijgen half miljard extra

Universiteiten en hogescholen krijgen half miljard extra

Universiteiten en hogescholen krijgen door het afschaffen van de basisbeurs de komende jaren honderden miljoenen euro's extra te besteden. De instellingen voor hoger onderwijs gaan met studenten en docenten afspreken hoe ze het geld gaan uitgeven.

De studiebeurs voor alle studenten sneuvelde in 2015 en werd vervangen door het leenstelsel of 'studievoorschot'. Voorwaarde was wel dat het geld dat de overheid daardoor uitspaart, ten goede komt aan het onderwijs. Daarover hebben minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, de onderwijsinstellingen en de studenten nu afspraken gemaakt.

Scholen mogen zelf weten wat ze met het geld doen

Volgend jaar krijgen de hogescholen en universiteiten in totaal 184 miljoen euro extra. In 2024 loopt dat bedrag op naar 550 miljoen en ook nadien groeit het nog door. Ze mogen zelf bepalen wat ze met het geld doen, mits hun onderwijs erdoor verbetert. Sommige instellingen willen meer begeleiders of docenten aanstellen, andere spijkeren de digitale vaardigheden van hun docenten bij of maken hun gebouwen geschikter om er te studeren.

In 2022 moeten de universiteiten en hogescholen laten zien wat er met het extra geld is gedaan. Hebben ze hun plannen niet waargemaakt en tonen ze geen beterschap, dan kunnen ze worden gekort. Dat geld gaat dan naar beurzen voor uitblinkende docenten op de betreffende hogeschool of universiteit, zodat het alsnog ten goede komt aan verbetering van het onderwijs.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant