Radar

toggle menu

Update Paardenleed: Jumbo breekt met leverancier

Update Paardenleed: Jumbo breekt met leverancier

Supermarktketen Jumbo heeft onderzoek gedaan naar de leveranciers van het paardenvlees dat bij de keten in de schappen ligt. De resultaten hebben Jumbo aanleiding gegeven om direct te breken met één van hun leveranciers.

Jumbo heeft het onderzoek uitgevoerd nadat TROS Radar de beroerde omstandigheden in de Amerikaanse paardenvleesindustrie aan de kaak stelde, in samenwerking met dierenrechtenorganisatie Eyes on Animals. Aanvankelijk stelde het bedrijf geen enkele reden te zien om te twijfelen aan de geldende kwaliteitscontroles, maar het besloot tot onderzoek over te gaan na het zien van de schokkende beelden in de uitzending. Supermarktketens Deen en Coop stopten direct na de uitzending  de invoer van al het paardenvlees uit Amerika.

Sluiting

Onderzoekers van Jumbo troffen bij de Argentijnse slachterij Lamar wantoestanden aan en besloten de import vanaf dit bedrijf direct te staken. Dit bedrijf is inmiddels gesloten door de Argentijnse Inspectie, die pas in de komst van de Nederlandse onderzoekers aanleiding zag om de omstandigheden op de slachterij te polsen.

Verbeterpunten

Ook bij de twee andere leveranciers zagen de onderzoekers van de Jumbo mogelijkheden tot verbetering. Zo zijn de maatregelen tegen uitglijden onvoldoende en worden de dieren tijdens het transport niet beschermd tegen regen en zon. Snackfabrikant Ad van Geloven / Mora, die eveneens een onderzoek instelde, ziet ook in de onbeschutte transport en rustplek een verbeterpunt. De fabrikant ziet verder geen noodzaak om de import vanuit Amerika te staken.

Nieuwe normen

Sinds kort is Jumbo actief in GlobalGAP, een wereldwijd certificeringssysteem van supermarktketens en productiebedrijven, dat normen opstelt voor de omgang met voedsel. Jumbo zou graag zien dat wordt nagedacht over regels voor de omgang met paarden.

Bekijk de uitzending over paardenleed en de eerdere updates over het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant