UWV gaat brieven naar burgers verduidelijken

UWV gaat brieven naar burgers verduidelijken

Het UWV doet mee met een project om duidelijker met burgers te communiceren. De organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor werkloosheidsuitkeringen gaat samenwerken met specialisten op dit terrein van het project Direct Duidelijk. Die gaan de ambtenaren helpen met eenvoudigere teksten, zei staatssecretaris Raymond Knops in de Kamer. SP-voorvrouw Renske Leijten reageerde gepikeerd, en sprak van 'schone schijn' van een overheid die onbereikbaar is.

Het UWV heeft zich begin deze maand aangesloten bij het project van de het ministerie van Binnenlandse Zaken, liet Knops weten tijdens een begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer. Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie hadden daar opgemerkt dat ze vinden dat de overheid zo duidelijk mogelijk moet communiceren. De afspraak die gemaakt is met het UWV vindt Knops daar een voorbeeld van, bijvoorbeeld omdat het UWV elf miljoen brieven per jaar stuurt.

'Allemaal zo loos als maar kan'

Leijten deelde Knops optimisme niet. 'Het is allemaal zo loos als maar zijn kan. We gaan niet vooruit, we kachelen achteruit', zei ze. Volgens de SP'er trekt de overheid zich terug uit de samenleving, en wordt het alleen maar moeilijker om contact op te nemen met de overheid. Ook Laura Bromet van GroenLinks was kritisch. Ze noemde initiatieven als Direct Duidelijk 'pleisters'. 'Het begint met het beleid dat je maakt. En het beleid is te ingewikkeld.'

Volgens Knops is er onder ambtenaren groot enthousiasme voor het project. Allerlei organisaties sluiten zich aan, volgen trainingen en vragen advies. De staatssecretaris zegt dat zijn verwachtingen van Direct Duidelijk nu al zijn overtroffen. Sinds de start van het project in 2018 zijn via Direct Duidelijk 20.000 teksten onder handen genomen. Eerder sloot het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich al aan.

Ambtenaren zullen wennen aan een werkwijze meer gericht op de burger

Dat laatste baarde CDA'er Inge van Dijk weer zorgen. 'Dit is maar één ministerie.' Toch is het volgens Knops van belang, omdat hij ervan overtuigd is dat meer en meer ambtenaren zullen wennen aan een werkwijze die meer gericht is op de burger. 'Ik denk dat dit de nieuwe norm wordt.' Hij ziet het niet zitten om deelname aan Direct Duidelijk voor overheden te verplichten.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant