'UWV liet steken vallen bij verwerking privégegevens'

'UWV liet steken vallen bij verwerking privégegevens'

Uitkeringsinstantie UWV heeft steken laten vallen bij de registratie van ziekmeldingen. De instantie liet privégegevens verwerken door medewerkers die daartoe niet bevoegd zijn, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bepaald. Als er niet snel verbeteringen worden doorgevoerd, neemt zij maatregelen.

Rond de verwerking van gegevens over iemands gezondheid en ziekteverzuim gelden strenge regels. Het mag alleen gebeuren onder verantwoordelijkheid van een arts, bijvoorbeeld een verzekeringsarts. Ook is volgens de Autoriteit Persoonsgevens de beveiliging van de werkgeversportaal onvoldoende. Personeel moet voortaan gaan inloggen met een dubbele authenticatie.

UWV heeft aanpassingen aangekondigd

Het UWV neemt de aanbevelingen ter harte en heeft aanpassingen aangekondigd. Zo is een traject gestart om een nieuwe werkwijze in te voeren bij de ziektewetuitkering en om een hoger beveiligingsniveau te realiseren. De instantie benadrukt dat klanten geen risico ondervinden en neemt de beveiliging van de persoonsgegevens zeer serieus. Alleen een arts mag arbeidsongeschiktheid door ziekte vaststellen.

Bron: ANP

Ook interessant