Vaarverbod Amsterdamse grachten verlengd

Vaarverbod Amsterdamse grachten verlengd

Het belooft een zonnige zaterdag te worden, maar een rondvaart door de Amsterdamse grachten zit er niet in. Ook niet als je 1,5 meter afstand van elkaar houdt op de boot. Het vaarverbod voor de weekenden is verlengd tot 17 mei. 

Het verbod geldt vooralsnog voor de weekenden van 9 en 10 mei, en 16 en 17 mei. De dringende oproep om niet te recreëren blijft daarnaast van kracht.

Maximaal twee mensen op een bootje

Als je buiten deze weekenden toch gaat varen, blijven de coronamaatregelen gelden. Blijf dus minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook is het goed om te weten dat er maximaal twee personen aan boord mogen zijn, inclusief schipper, als je geen gezin bent. Als deze regels niet worden nageleefd, riskeer je een boete van 390 euro.

Smalle grachten en werkzaamheden

De gemeente Amsterdam meldt dat het vaarverbod in het leven is geroepen vanwege de smalle grachten in het centrum. Ook worden op bepaalde plekken werkzaamheden aan bruggen en kades verricht, waardoor de doorgang nog smaller is.

'Daarom worden de grachten uit voorzorg afgesloten voor de plezier- en de passagiersvaart. De beroepsvaart is uitgezonderd. De sluizen en bruggen die binnen het vaarverbodsgebied vallen worden alleen bediend voor de beroepsvaart', zo staat vermeldt op de website.

Waar geldt het vaarverbod?

Het vaarverbod geldt voor het hele grachtengordelgebied in het centrum tot aan de Singelgracht, inclusief Amstel tot aan de Amstelsluizen. Binnen dit gebied mag je dus ook niet je boot van de winterstalling naar de jachthaven en/of reguliere kadeplek verhuizen als je door de grachtengordel of het Wallengebied moet. Buiten dit gebied mag je wel varen, maar het wordt afgeraden.

Eventuele verlenging na 17 mei

Het vaarverbod kan ook na 17 mei worden verlengd of worden uitgebreid. 'Houd hiervoor de website in de gaten of blijf op de hoogte via de Vaarwater-app', aldus de gemeente. 
 

Ook interessant