toggle menu

'Vakantie voor steeds meer Nederlanders te duur'

'Vakantie voor steeds meer Nederlanders te duur'

Voor steeds meer mensen wordt op vakantie gaan te duur. Dat concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in zijn jaarlijkse onderzoek naar de besteding van vakantiegelden.

Net als vorig jaar gaat een kwart van de Nederlanders dit jaar niet op vakantie. Bij twee op de drie thuisblijvers is het gebrek aan financiële middelen dit jaar de voornaamste reden om de koffers niet te pakken. De geldkwestie speelde vorig jaar bij 54 procent van de mensen die besloten thuis te blijven.

Aflossen met vakantiegeld 

Nederlanders gebruiken het vakantiegeld steeds vaker voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden. Toch wordt de jaarlijkse bonus nog altijd het meest gebruikt voor de vakantie of om van te sparen.

Ongeveer 18 procent van de ondervraagden gebruikt het vakantiegeld voor het aflossen van schulden of voor betalingsachterstanden. Dit percentage loopt sinds 2010 gestaag op. Nog eens 18 procent van de ondervraagden gebruikt vakantiegeld voor het doen van grote aankopen.

Meer geld uitgeven op vakantie

De helft van de mensen die wel op vakantie gaan, verwacht meer dan 2000 euro kwijt te zijn aan hun trip. De andere helft rekent op minder dan 2000 euro aan kosten. De mediaan lag een jaar eerder op 1500 euro. Bijna de helft van de ondervraagden geeft overigens tijdens de vakantie meer uit dan van tevoren was gepland.

Nederlanders sparen vaker bij eenmalige uitbetaling

Verder blijkt uit de Nibud-enquête dat de Nederlanders die het jaarlijkse vakantiegeld in één keer uitbetaald krijgen, vaker sparen dan mensen die het maandelijks krijgen overgemaakt. Veel van hen rekenen de maandelijkse vakantiebonus tot hun vaste inkomen.

Wat kun je nog meer met vakantiegeld?

Uit een polluitslag van mei bleek dat 28% van de pollrespondenten vakantiegeld gebruikt als spaargeld. Bijna een kwart van de respondenten (24%) besteedt het geld wel 'echt' aan de vakantie. 2027 mensen vulden de poll in.

Wat kun je nog meer met vakantiegeld? Radar zocht het voor je uit.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant