Vakbonden: 29 mei nieuwe staking om pensioenwensen

Vakbonden: 29 mei nieuwe staking om pensioenwensen

Vakbonden CNV, FNV en VCP roepen werknemers op om op 29 mei weer op grote schaal te gaan staken om hun pensioenwensen kracht bij te zetten. De bedoeling is om het protest nog omvangrijker te laten zijn dan tijdens de landelijke actiedag op 18 maart. Deze werd door de aanslag in Utrecht voortijdig afgebroken.

De bonden willen onder meer dat de AOW-leeftijd 66 jaar wordt en dat er een regeling komt voor mensen met een zwaar beroep. Onderhandelingen over een pensioenakkoord liepen eind vorig jaar stuk omdat de standpunten van werkgevers, werknemers en kabinet te ver uiteenliepen.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) nam maandag de pensioeneisen van de vakbonden in ontvangst. Volgens een zegsman van Koolmees hebben de bonden hun positie toegelicht. Dat had eigenlijk vorige week maandag moeten gebeuren. Het was geen onderhandelingsronde, aldus de woordvoerder. 'Dus dan kun je ook niet goed van toenadering spreken.'

Staking maandag 18 februari heeft tot weinig geleid

Ook de bonden erkennen, bij monde van CNV, dat de bijeenkomst maandag vooralsnog niet tot enige beweging heeft geleid. Het is volgens hen aan Koolmees om met voorstellen te komen die 'substantieel' genoeg zijn om weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel.

De bonden hadden eerder al gezegd dat 18 maart een eerste bijeenkomst was om een krachtig signaal te zenden aan het kabinet. De werknemersorganisaties hopen dat de politiek gaat luisteren en zal ingaan op de eisen, maar heeft daar na maandag vooralsnog een hard hoofd in. Daarmee lijkt een nieuwe actiedag eind mei een stap dichterbij.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant