toggle menu

Vakbonden voeren actie voor beter pensioen

Vakbonden voeren actie voor beter pensioen

Vakbonden FNV, CNV en VCP gaan in aanloop naar de Statenverkiezingen in maart stevig actievoeren voor een beter pensioen. Het gaat onder meer om stakingen en werkonderbrekingen bij bedrijven in verschillende sectoren, meldt De Telegraaf.

Enkele grote Nederlandse pensioenfondsen waarschuwen voor dreigende pensioenkortingen in de komende jaren. Doordat hun financiële positie afgelopen kwartaal is verslechterd, is de kans op verlaging van de pensioenen van veel Nederlanders in 2020 of 2021 groter geworden. Metaalfonds PME vraagt het kabinet zelfs om een 'adempauze' en maatregelen om snijden in de uitkering aan ouderen te voorkomen.

De bonden organiseren honderden informatiebijeenkomsten om mensen te mobiliseren. Op 18 maart volgt een landelijke actiedag.

Quote
Wij zijn ons bewust van de angst onder gepensioneerden en werkenden
Tuur Elzinga - FNV

'Wij zijn ons bewust van de onvrede, zorg en angst onder gepensioneerden en werkenden', zegt FNV-bestuurder Tuur Elzinga. 'Zij hebben hun pensioenen de afgelopen jaren zien verdampen, waardoor ze minder te besteden hebben. Wij pleiten daarom al langer voor een geïndexeerd pensioen dat meestijgt met de prijzen.'

'Een goed pensioen voor iedereen'

De vakbonden hebben minister Koolmees (Sociale Zaken) nog een ultimatum gesteld om de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel te hervatten. Elzinga verwacht volgende week antwoord. 'Onze voorwaarden zijn duidelijk. Wij willen een goed pensioen voor iedereen, dus ook voor zzp’ers en flexkrachten.'

De vakbonden eisen verder dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar en dat de boete op vroegtijdig stoppen met werken van tafel gaat.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant