toggle menu

'Vaker obesitas bij kinderen met veel Bisfenol A in urine'

'Vaker obesitas bij kinderen met veel Bisfenol A in urine'

Kinderen met een hoge concentratie Bisfenol A in hun urine blijken een grotere kans obesitas te krijgen dan kinderen met een lage concentratie, meldt Trouw vandaag. Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die gebruikt wordt om plastic te maken. Al eerder toonde Radar aan dat hoge blootstelling aan de stof schadelijk voor de gezondheid kan zijn.

Wetenschappers van de New York University of Medicine hebben de urine van drieduizend kinderen in de leeftijd van 9 tot 19 jaar onderzocht. De studie toonde aan dat zware met obesitas een veel hogere concentratie Bisfenol A hebben dan slanke kinderen. Kinderen met een dermate hoge concentratie blijken maar liefst 2,6 keer zoveel kans te hebben obesitas te ontwikkelen dan kinderen met een lage concentratie, aldus Trouw.

Schadelijke gevolgen

Studies hebben al eerder aangetoond dat Bisfenol A  schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zo zou het hartziekten, kanker en diabetes kunnen veroorzaken en het zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Vooral zwangere vrouwen en kinderen zouden voorzichtig moeten zijn met de inname van BPA. Ondanks deze onderzoeken, wordt er in Nederland amper actie ondernomen. 

Vrijwel iedereen komt in aanraking met de stof. BPA wordt gebruikt om diverse soorten plastic te maken. Dit plastic vind je onder andere terug in verpakkingsmaterialen waar voeding in zit. Daarnaast zit het in materialen bij tandartsen, in schoonheidsproducten, papier, ooglenzen, kassabonnen en veiligheidshelmen.

Onderzoek EFSA

De studie ondersteunt de oproep de stof uit de handel te halen. Voornamelijk baby’s en kinderen zouden minder vaak blootgesteld moeten worden aan Bisfenol A, vinden wetenschappers van de studie. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gaat –naar aanleiding van de recente onderzoeken- de norm van de dagelijkse inname van Bisfenol A opnieuw bekijken. Dat onderzoek wordt volgend jaar afgerond.

Bron: Trouw / TROS Radar

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant