toggle menu

'Valboete' nooit daadwerkelijk uitgedeeld

'Valboete' nooit daadwerkelijk uitgedeeld

De twee instellingen die vermoedelijk 'valboetes' hanteerden, hebben nooit een rekening verstuurd. Dat benadrukt de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge. Ook bij de Nederlandse Zorgautoriteit zijn geen klachten over extra rekeningen binnengekomen.

Apart kosten in rekening brengen bij ouderen die vaker vallen en hulp nodig hebben mag helemaal niet. Zorginstellingen die dergelijke voorwaarden stellen aan hun cliënten zullen deze moeten schrappen. Dat heeft de minister de Tweede Kamer dinsdag verzekerd.

Geen extra kosten voor alarmknop

In de voorwaarden van de zorginstellingen staat wel dat bij hun cliënten mogelijk extra kosten in rekening worden gebracht als ze vaak hun alarmknop gebruiken, en daar was De Jonge kort over. 'Dat is gewoon niet toegestaan. Het gaat om verzekerde zorg.'

Zorginstellingen Aafje Thuiszorg en De Merwelanden hebben aan de minister laten weten wel in gesprek te gaan met cliënten die vaak gebruik maken van hun alarmknop. 'Dat lijkt me juist de goede weg', aldus De Jonge. Aafje Thuiszorg gaf maandag al aan dat er sinds 2013 geen toeslag meer wordt berekend bij een valpartij.

Uitgebreid onderzoeken hoeveel zorginstellingen dergelijke regels erop nahouden vindt de minister een brug te ver, maar hij wil wel een steekproef laten uitvoeren. In december komt de kwestie mogelijk weer aan bod, als de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Volksgezondheid behandelt.

Bron: ANP

Ook interessant