toggle menu

'Valhelm verplicht op elektrische fiets'

'Valhelm verplicht op elektrische fiets'

Mensen die op een elektrische fiets zitten, zouden moeten worden verplicht een valhelm te dragen.

'E-bikers', vaak ouderen, lopen steeds vaker ernstig letsel op als ze een ongeluk krijgen, zegt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT). 'Nederland is een van de weinige landen waar fietsers geen helm hoeven te dragen. De elektrische fiets is een goede groep om mee te beginnen. Daar valt veel winst te behalen', zegt Inger Schipper, voorzitter van de vereniging en hoogleraar traumachirurgie in Leiden.

Verkennend onderzoek

De NVT heeft een verkennend onderzoek gedaan naar mensen op elektrische fietsen. Bij driekwart van de ongelukken blijken de gewonden ouder dan 55 te zijn. En van die 55-plussers loopt meer dan de helft hersenletsel op.

Elektrische fiets

'Mensen die niet meer op eigen kracht een eind kunnen fietsen, zijn met de elektrische fiets in staat toch een tochtje te maken. Ze hebben meer snelheid dan op een gewone fiets, terwijl ze langzamer reageren dan mensen die jonger zijn. Ze onderschatten hun vaart en kunnen niet tijdig ingrijpen', verklaart Schipper. Daar komt bij dat de ouderen soms al ziektes hebben, medicijnen gebruiken en minder reserves hebben.

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant