toggle menu

Van Dam wil koeien eerder in de wei

Van Dam wil koeien eerder in de wei

Melkveehouders die hun koeien voor het eerste gras gemaaid wordt (circa 15 april) in de weide brengen, kunnen maximaal 750 euro subsidie krijgen. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer.

Hij hoopt met de subsidie de komende jaren meer koeien in de wei te krijgen. Ook wil hij op deze manier meer ruimte bieden aan weidevogels in het broedseizoen. De bewindsman maakt voor de regeling bijna 4 miljoen euro EU-geld vrij.

Uit onderzoek bleek dat in 2014 vooral kleine boeren met minder dan veertig koeien hun dieren vrijwel altijd buiten laten grazen. Bij boeren met meer dan 160 koeien was dat de helft. Op grote boerderijen wordt met robots gemolken waardoor het doorgaans nodig is dat de beesten in de stal zijn.

Steun

Van Dam heeft in totaal 30 miljoen euro EU-geld om de melkveehouders en varkensboeren te steunen. Beide sectoren hebben het moeilijk. Er wordt onder meer 5 miljoen gebruikt om varkenshouders te verhuizen die lokaal voor veel overlast zorgen. Eenzelfde bedrag wordt vrijgemaakt om varkensboeren meer marktgericht te laten produceren.

Milieudefensie

Milieudefensie noemt de maatregel in een reactie een doekje voor het bloeden. Om meer koeien in de wei te krijgen, moet de staatssecretaris vastleggen dat een boer niet meer koeien mag hebben dan waarvoor hij grond heeft, vindt de organisatie. Deze zogeheten grondgebondenheid werkt goed tegen intensivering en schaalvergroting.

Per 1 april vorig jaar is het melkquotum verdwenen. Dat leidde tot nieuwe regels voor melkveehouders. Deze regels houden in dat op boerderijen voldoende grond moet zijn om dieren naar buiten te laten. In 2020 moet dit in ieder geval 80 procent van de koeien zijn. In de uitzending van 10 november 2014 kwam naar voren dat het verschilt per boerderij of koeien naar buiten kunnen.

Bron: ANP /  Radar

Ook interessant