toggle menu

Van der Steur wil duidelijk inzagebeleid politiedossier

Van der Steur wil duidelijk inzagebeleid politiedossier

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil niet beloven dat nabestaanden met twijfels over de doodsoorzaak van hun familielid voortaan een kopie van het onderzoeksdossier kunnen krijgen.

Als zij erop uit zijn om de inhoud met journalisten of onderzoekers te delen, dan blijft het Openbaar Ministerie terughoudend, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Is de rouwverwerking van een nabestaande erbij gebaat, dan kan deze wel aanspraak maken op (delen van) het dossier.

Recht op privacy

Maar dan moet dat belang groter zijn dan het recht op privacy van verdachten en getuigen. Het OM wil nabestaanden vaak ook de aanblik van schokkende afbeeldingen of passages besparen, aldus Van der Steur.

Ontvredenheid aankaarten bij rechter

De politie heeft de taak nabestaanden met vragen over de dood van hun geliefde te helpen, memoreert de minister. Wie twijfels heeft over het politieonderzoek zelf kan daarmee terecht bij het OM en, als de ontevredenheid blijft, bij de rechter. Van der Steur erkent dat deze mogelijkheden voor nabestaanden niet altijd begrijpelijk zijn. Hij gaat onderzoeken of dat niet duidelijker kan.

Bron: ANP

Ook interessant