toggle menu

Van Rijn: onder de 18 jaar geen e-sigaret

Van Rijn: onder de 18 jaar geen e-sigaret

Om te voorkomen dat jongeren te makkelijk in aanraking komen met de elektronische sigaret, scherpt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de regels aan.

Net als bij de verkoop van alcohol en gewone sigaretten wordt 18 jaar ook de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen, dus ook voor de elektronische sigaret zonder nicotine.

Minimumleeftijd

Ook komen er strengere eisen voor de ingrediënten die in de e-sigaret kunnen. De regels gelden voor alle elektronische sigaretten, met en zonder nicotine. Van Rijn schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat hij de minimumleeftijd zo snel mogelijk wil invoeren. De bewindsman beloofde de Kamer al dat hij met een leeftijdsgrens zou komen voor e-sigaretten met nicotine. Nu wil Van Rijn die leeftijdsgrens voor alle e-sigaretten.

Schadelijker

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat de e-sigaret schadelijker is dan eerder werd aangenomen. 'Tabak roken is weliswaar veel schadelijker, maar we moeten er alles aan doen om jongeren te weerhouden van roken. Des te groter de kans dat ze er nooit aan beginnen', vindt de staatssecretaris.

'Eindelijk geluisterd'

De branchevereniging Elektronische Sigaretten Bond is blij met het invoeren van de minimumleeftijd. Volgens voorzitter Roel Fresow pleit de bond hier al jaren voor. 'Wij vinden dat het niet past bij het gedrag van een kind om roken te imiteren met een e-sigaret.' Leden van de bond, waaronder groothandelaars en speciaalzaken, verkochten al geen elektronische rookwaar aan minderjarigen. 'Er is eindelijk naar ons geluisterd', aldus Fresow.

Shisha-pen

Ook de shisha-pen, een populaire waterpijp vermomd als elektrische sigaret, wordt verboden voor jongeren onder de achttien jaar. Dat meldt het AD. De pen is schadelijker dan gedacht en is vanaf zomer 2016, net als alle e-sigaretten, alleen te koop voor volwassenen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zal dat besluit maandag bekendmaken. De nepsigaret is te krijgen in allerlei felle kleuren en smaken, zoals chocolade of banaan. De lichtgevende shisha-pen is daarom erg geliefd bij pubers. Onder middelbare scholieren heeft een derde van de 16-jarigen wel eens een shisha-pen gebruikt.

Vergelijkbaar met e-sigaret

Vooralsnog dachten onderzoekers dat de pen - ondanks dat één trekje al voldoende is om de luchtwegen te irriteren - relatief onschuldig was. Maar uit nieuw RIVM-onderzoek blijkt dat 'blootstelling aan glycerol en propyleenglycol door gebruik van de pen tot vergelijkbare risico's kan leiden als bij de e-sigaret'.

Bron: ANP MediaWatch / AD

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant