toggle menu

Vanaf 15 juni officieel geen extra kosten voor roaming in Europa

Vanaf 15 juni officieel geen extra kosten voor roaming in Europa

Vakantiegangers kunnen vanaf nu naar hartenlust Snapchatten en Facebooken in het buitenland. Door nieuwe EU-regels hoeft sinds donderdag namelijk bijna geen rekening meer worden houden met extra kosten voor roaming in het buitenland.

Bellen, sms'en en internetten kost daardoor aan de Spaanse Costa's, de Franse Ardèche of in de Oostenrijkse Alpen evenveel als thuis op de bank.

Vrees voor duurdere pakketten in eigen land

Door landen werd lang gesproken over het wijzigen van de regels. Het afschaffen van de roamingregels was ook een grote wens van Europese consumentenorganisaties. Wel blijven zij een vinger aan de pols houden. De vrees bestaat dat aanbieders de pakketten in eigen land duurder zullen maken om daarmee gemiste inkomsten te compenseren.

4 vragen beantwoord over de afschaffing van de roamingkosten in Europa

Regels om misbruik te voorkomen

Overigens hebben providers in de onderhandelingen bepaalde bepalingen afgedwongen om misbruik te voorkomen. Dat betekent onder meer dat er grenzen kleven aan het datagebruik over de grens. Eindeloos Netflixen op een Spaans strand zou daarmee alsnog een dure aangelegenheid kunnen worden, ook voor consumenten met een abonnement zonder datalimiet. De ACM heeft een rekenhulp gemaakt waarmee je kunt kijken hoeveel data jij in het buitenland kunt gebruiken zonder dat je extra kosten moet betalen. De ruggensteun staat op de website van Consuwijzer, het consumentenloket van de toezichthouder.

Rekenhulp kosten

De rekenhulp checkt het aantal gigabytes voor het thuistarief waar klanten wettelijk minimaal recht op hebben. Het is overigens aan de providers zelf om te bepalen of zij hun bundels volgens de wettelijke richtlijnen aanbieden, of dat ze vrijgeviger zijn.

Door nieuwe EU-regels hoeft sinds donderdag bijna geen rekening meer te worden gehouden met extra kosten voor roaming in het buitenland. De telecomaanbieder mag echter wel een maximum stellen aan het aantal gigabytes dat voor het thuistarief mag worden verbruikt.

Niet elke provider geeft dezelfde invulling aan landen die binnen de 'Europese Unie' vallen. Bekijk welke landen jouw provider dekt.

Bron: ANP

Ook interessant