Vanaf volgende week geen vermelding van geslacht meer op OV-chipkaart

Vanaf volgende week geen vermelding van geslacht meer op OV-chipkaart

Vanaf volgende week zijn alle nieuwe OV-chipkaarten van de NS zonder vermelding van geslacht. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu op vragen van D66. Andere OV-chipkaarten waren al zonder de vermelding m/v.

Van Veldhoven is tevreden dat de aanduiding van man of vrouw vervalt. 'Sommige reizigers vinden de m/v vermelding op hun OV-chipkaart confronterend. Daarom ben ik blij dat er vanaf 20 december dit jaar zonder bureaucratische drempels op alle nieuwe OV-chipkaarten geen m/v vermelding staat. Het OV is één van de eerste sectoren die de m/v vermelding op hun passen schrapt. Ik hoop dat bedrijven in andere sectoren hun voorbeeld zullen volgen', aldus de staatssecretaris (D66).

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: ,,Niet iedereen past in het hokje man of vrouw. Dat hoeft ook helemaal niet. Heel goed dat er vanaf 20 december dit jaar zonder bureaucratisch gedoe op alle nieuwe OV-chipkaarten geen m/v vermelding staat.''

Sinds zondag worden reizigers in de trein ook al niet meer aangesproken op hun geslacht. De NS heeft de aanhef 'dames en heren' in de mededelingen op stations en in de trein veranderd in 'beste reizigers'. Dat gebeurde tegelijk met de invoering van de nieuwe dienstregeling.

Bron: ANP

Ook interessant